Kwas acetylosalicylowy to jeden z najłatwiej dostępnych i powszechnie używanych leków na ból i gorączkę, może mieć także inne zastosowanie - okazuje się, że zmniejsza ryzyko raka w przypadku otyłości.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Ciepłe kurtki, czapki, szaliki i rękawiczki udały się na zasłużony odpoczynek, a długo oczekiwana wiosna przyniosła ze sobą wzrost temperatur. Wraz z pojawieniem się intensywnych promieni słonecznych, powróci do nas również temat czerniaka, którego główną przyczyną jest zbyt długa ekspozycja naszego ciała na oddziaływanie promieniowania UV. W jaki sposób prowadzić skuteczną profilaktykę nowotworów skóry? Co powinno zwrócić naszą szczególną uwagę i dlaczego wiosna to najlepszy okres na wizytę u dermatologa?
Z amerykańsko-włoskich badań wynika, że promieniowanie o częstotliwości radiowej emitowane przez wzmacniacze sygnału w telefonii komórkowej mogą być rakotwórcze.
Kilka niespecyficznych, bo mogących świadczyć o wielu chorobach, symptomów - jeśli uparcie powraca i nie daje się wskazać innej ich przyczyny - może oznaczać rozwój nowotworu. Nie ignoruj tych sześciu objawów.
Czynniki dziedziczne stanowią przyczynę ok. 10-30 proc. wszystkich nowotworów. Są one szczególnie istotne w przypadku raka piersi czy raka jajnika, na których występowanie ma wpływ mutacja genów BRCA1 lub BRCA2, zwiększająca o ok. 40 proc. ryzyko zachorowania na raka jajnika i aż o 70 proc. na raka piersi. Szacuje się, że dziś zaburzenia te występują u 1 na 300 kobiet w Polsce. Jak podkreślają eksperci, czujność onkologiczną powinny zachować szczególnie te osoby, u których nowotwór wystąpił w rodzinie w młodym wieku, wówczas warto wykonać test predyspozycji genetycznych.
Rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. Jest też jednym z najczęściej występujących w Polsce i niestety zbyt późno wykrywanych.
Cztery godziny dziennie spędzane na kanapie przed telewizorem zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Jabłka mogą przeciwdziałać wypadaniu włosów u pacjentów, którzy muszą przejść chemioterapię, mówią badacze z Università degli Studi di Napoli Federico II.
Wyciąg z żonkili ma właściwości rakotwórcze. Badacze określili mechanizm molekularny, dzięki któremu ekstrakt może powodować śmierć komórek rakowych.
Zespół polskich naukowców z ośrodka badawczego READ-GENE SA i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie odkrył nieopisywaną dotąd, bardzo mocną korelację między ryzykiem raków u kobiet, a stężeniem arsenu w organizmie.
Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Na raka płuca umiera rocznie ok. 23 tysiące Polek i Polaków. Blisko 90% chorych umiera przed upływem 5 lat od momentu zachorowania.
Polacy nie zdają sobie sprawy z tego, z jakimi kosztami wiąże się diagnoza: nowotwór. Co czwarty sądzi, że na leczenie potrzebowałby ok. 1 tys. zł – wynika z badania Nationale-Nederlanden. Mimo niedoszacowania tych kosztów większość badanych i tak jest przekonana, że nie poradziłaby sobie finansowo z takim problemem.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków