W przypadku infekcji bakteryjnych warto sięgnąć po żurawinę. Jest skuteczna w ich zwalczaniu.
Rozpoczął się sezon grzewczy a wraz z nim, powietrze w domach i mieszkaniach jest bardziej suche niż dotychczas. Wysuszone powietrze ma negatywny wpływ na stan naszego zdrowia, samopoczucia i może przyczynić się rozwoju różnorodnych infekcji u dzieci i dorosłych. Warto więc skorzystać z kilku sposobów zwiększających wilgotność otoczenia, które wzmocnią odporność i przyczynią się do poprawy naszego samopoczucia.
Coraz cieplejsze dni, zbliżające się lato i czas wakacji sprzyjają przebywaniu na zewnętrz - częściej spędzamy czas w miejscach publicznych i środkach transportu. Narażeni jesteśmy więc na większą liczbę zarazków. A niestety wakacyjne leniuchowanie sprawia, że czasem zapominamy też o prostych czynnościach jak dbanie o higienę dłoni. Tymczasem brudne ręce przenoszą 80 proc. infekcji. Jak więc uniknąć zagrożeń?
Pozytywne myślenie ma znaczenie - teraz mówią o tym także badania naukowe. Odkryto niezwykły związek pomiędzy określoną aktywnością mózgu i wzmocnieniem układu immunologicznego.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni.
„Być kobietą, być kobietą - marzę ciągle będąc dzieckiem” śpiewa Alicja Majewska. Bycie kobietą to piękna sprawa. Jednak wiąże się z tym szereg wyjątkowych cech osobniczych, nie zawsze pozytywnych.
Myśląc o najczęstszych infekcjach, które dotykają każdego z nas przynajmniej raz w roku, w pierwszej kolejności wymieniamy zazwyczaj przeziębienie oraz grypę. Łatwo je złapać, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Co robić, gdy infekcja nas dopadnie?
W niższych temperaturach układ odpornościowy odpowiada na atak wirusów mniej skutecznie.
Przed nami najchłodniejsza pora roku, co zwykle wiąże się z większą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych. Spadki temperatur, zmienna pogodna, mało słońca i uboższa w witaminy dieta zazwyczaj wpływają na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności, aby zimą nie dać się grypie czy przeziębieniu?
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Rafałem Pawliczakiem z Katedry Alergologii, Immunologii i Dermatologii na Wydziale Nauk Biomedycznych i Kształcenia Podyplomowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
W okresie jesienno - zimowym jesteśmy najbardziej narażenie na wszelkiego rodzaju infekcje. Zmienna pogoda, a przede wszystkim niskie temperatury sprawiają, że osłabiają odporność. Kaszel, katar, ból głowy, łamanie w kościach, gorączka - te objawy grypy są nie tylko niemiłe, ale wręcz odbierają nam życiowe siły. Jak nie dać się grypie?
Istnieje około 200 wirusów powodujących przeziębienie, na szczęście jednak jesteśmy w stanie je „przechytrzyć”. Doktor Margaret Stearn podaje kilka wskazówek jak uniknąć tak łatwo rozprzestrzeniającego się jesienią przeziębienia.
Plusowe temperatury, brak śniegu i pączki na drzewach – tak wygląda początek tegorocznej zimy w Polsce. Większość z nas cieszy się, że omijają nas siarczyste mrozy i zaspy. Jednak taka anomalia pogodowa nie pozostaje bez wpływu na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety częste infekcje, przeziębienia i osłabienie organizmu mogą wiązać się z tą nietypową, jak dla tej pory roku, aurą.
Naukowcy pracujący pod kierunkiem Imperial College London w Wlk. Brytanii odkryli tajemnicę, jak komórki drożdży identyfikują i atakują tkankę ludzką, co ostatecznie prowadzi do infekcji. Wyniki badań, opublikowane w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), mogą pomóc w opracowaniu nowej klasy leków i szczepionek do walki z lekoopornymi i śmiertelnymi szczepami infekcji grzybiczych.