Związana z wiekiem utrata pamięci to wyniszczające schorzenie, które niesie ze sobą duże obciążenia osobiste i społeczne. Jednak wyniki badań osiągnięte w ramach projektu EPITHERAPY sugerują, że naukowcy są już blisko zdobycia wiedzy na temat utraty pamięci przez osoby starsze i opracowania leku poprawiającego pamięć. Wyniki badań opublikowano w magazynie Science.
Starsi mężczyźni, których żony cierpią na demencję, mają 12-krotnie większe ryzyko zachorowania na tę dolegliwość w porównaniu do panów mających zdrowe partnerki. U kobiet, których mężowie mają demencję, notuje się czterokrotnie wyższe ryzyko otępienia.
Jeśli posiadasz wariant genu FTO, który występuje u niemal połowy Amerykanów mających europejskich przodków, znacznie rośnie u ciebie prawdopodobieństwo otyłości i demencji w starszym wieku. Do takich wniosków, po przeprowadzeniu badań, doszli uczeni z University of California w Los Angeles (UCLA).
Jedzenie, jakie ludzie spożywają, może mieć znaczący wpływ na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz innych form demencji.
Odkryto, że hormon, który kontroluje uwalnianie testosteronu, ma również wpływ na osłabienie pamięci u starszych mężczyzn. To znaczący przełom, twierdzą naukowcy.
Nowe badania na myszach sugerują, że znaczne osłabienie zmysłu powonienia może służyć jako wczesny wskaźnik choroby Alzheimera.
Około 7,3 miliona osób w Europie cierpi na chorobę Alzheimera (AD) i związane z nią zaburzenia takie jak demencja naczyniopochodna. Obciążenie systemów opieki zdrowotnej, z jakim to się wiąże, zwłaszcza w świetle starzejącej się populacji w Europie, jest przytłaczające. Koszt opieki nad jednym pacjentem wynosi około 21.000 EUR, natomiast łączny koszt leczenia w UE w 2005 r. wyniósł blisko 130.000 mln EUR.
Palenie papierosów przez osoby w średnim wieku zwiększa u nich ryzyko wystąpienia demencji o prawie 75%, wynika z nowych badań przeprowadzonych w USA.
Leptyna to hormon, który odpowiedzialny jest m.in. za kontrolę naszego apetytu. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych sugerują, że wysoki poziom tego hormonu w organizmie powiązany jest ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju Choroby Alzheimera.
Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze.
W niedalekiej przyszłości ludzkość będzie musiała zmierzyć się z ogólnoświatową "epidemią" choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji. Liczby, jakie dotychczas przedstawiali naukowcy, są niedoszacowane, uważają eksperci z Wielkiej Brytanii.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są potrzebne do prawidłowego rozwoju dzieci i utrzymania zdrowia osób dorosłych. Organizm nie potrafi sam ich produkować, dlatego wielonienasycone kwasy tłuszczowe muszą być dostarczane z pożywieniem lub w postaci suplementów.
21. września obchodzony jest Światowy Dzień Choroby Alzheimera, tegoroczny odbywa się pod hasłem "Najważniejsza wczesna diagnoza".
Nadwaga i otyłość - już kilka dodatkowych kilogramów - stanowią częste przyczyny chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. Okazuje się jednak, że mają wpływ także na kurczenie się tkanki nerwowej mózgu u osób starszych czyniąc je potencjalnie bardziej narażonymi na chorobę Alzhiemera i demencję.
Któż nie lubi się wyspać? Kiedy nie trzeba rano wstać i można się „powylegiwać", widzimy świat w jasnych barwach. Jak przekonują jednak uczeni, zbyt długi sen może być szkodliwy. Seniorzy, którzy śpią ponad osiem godzin na dobę są dwukrotnie bardziej narażeni na chorobę Alzheimera niż pozostali.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków