30-09-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są potrzebne do prawidłowego rozwoju dzieci i utrzymania zdrowia osób dorosłych. Organizm nie potrafi sam ich produkować, dlatego wielonienasycone kwasy tłuszczowe muszą być dostarczane z pożywieniem lub w postaci suplementów.
Obecny tryb życia i stosowanie żywności wysoko przetworzonej oraz bogatej w tłuszcze spowodowały, że w XXI wieku mamy do czynienia z wieloma chorobami „cywilizacyjnymi". Aby zmienić ten stan rzeczy, należy pamiętać o wzbogacaniu diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Szczególnie ważny jest kwas DHA (dokozaheksaenowy) należący do rodziny omega-3. DHA jest obecny we wszystkich tkankach. Jest głównym składnikiem budulcowym centralnego układu nerwowego (kora mózgowa zbudowana jest w ok. 60% z DHA). W dużych ilościach występuje w siatkówce oka i naczyniach krwionośnych.
W codziennej diecie zdrowego człowieka powinno się znaleźć od 0,5 do 1,5 g kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Badania naukowe dowodzą, że naturalna synteza kwasu DHA (z kwasów ALA i EPA) jest niewystarczająca. Dlatego suplementacja tego składnika jest konieczna, zwłaszcza w okresach: ciąży i karmienia piersią, intensywnego wzrostu oraz w wieku dojrzałym.
Z przeprowadzonych dotąd badań wynika, że suplementowanie kwasu DHA zmniejsza ryzyko powstawania i rozwoju demencji, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) - najczęstszej przyczyny utraty wzroku po 50 roku życia, zmniejsza ryzyko powstawania chorób krążenia.
Ponadto, kwasy omega-3, do których zalicza się DHA, sprawdzają się również w profilaktyce i leczeniu niektórych nowotworów oraz leczeniu depresji. Najnowsze badania pokazują również, że kwas DHA zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i Alzheimera.
Bogatym źródłem kwasów EPA i DHA jest mięso ryb morskich. Największą zawartość DHA i EPA znajdziemy w łososiu, makreli, śledziu, sardynkach i sardeli. Ponadto, kwas tłuszczowy DHA występuje między innymi w olejach roślinnych, np. w oleju z nasion lnu, rzepakowym, arachidowym, z oliwek i z soi oraz w suszonych owocach.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »