23-12-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Gotowane mają silniejsze właściwości chroniące przed chorobami serca i nowotworami, i to, pomimo utraty witaminy C podczas obróbki termicznej, mówią naukowcy z Cornell University. Wszystko dlatego, że gotowanie znacznie zwiększa poziom korzystnych fitozwiązków.
- Obróbka cieplna istotnie poprawia wartość odżywczą pomidorów poprzez zwiększenie zawartości likopenu (fitozwiązku odpowiadającego za czerwony kolor tych warzyw) i nasilenia jego aktywności przeciwutleniającej - mówi Rui Hai Liu z Cornell University.
Pomidory podgrzewano do 88 stopni Celsjusza przez dwie minuty, przez kwadrans i pół godziny. Zawartość spadła odpowiednio o 10, 15 i 29 procent w porównaniu z surowymi, niegotowanymi warzywami. Jednak ilość korzystnego dla zdrowia trans-likopenu w gotowanych pomidorach zwiększyła się odpowiednio o 54, 171 i 164 procent. Ilość cis-likopenu z kolei (łatwo wchłanianego przez organizm) wzrosła odpowiednio o 6, 17 i 35 procent; poza tym poziom przeciwutleniaczy w podgrzewanych pomidorach urósł o 28, 34 i 62 procent. Ma to szczególne znaczenie, dlatego że przeciwutleniacze pełnią istotną rolę - chronią organizm człowieka przed uszkodzeniem komórek i tkanek, do którego dochodzi, gdy uwalniane są pod wpływem różnych procesów szkodliwe cząsteczki o nazwie wolne rodniki.
, kartenoid znajdujący się w pomidorach i innych roślinach, od dawna znany jest jako silny , który osłabia ryzyko raka i chorób serca. Podczas gdy aktywność przeciwutleniająca warzyw jest zwiększona dzięki procesowi gotowania, równocześnie następuje jednak utrata witaminy C następuje. W każdym razie w tym wypadku warto zadbać o większe dawki likopenu, ponieważ niszczy ponad 10 razy więcej wolnych rodników niż np. .
Na podstawie: