Strona głównaZdrowieOtręby w kuchni - przemycamy zdrowie strona 2 / 2

Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

strona 2 / 2


Placuszki na zimno i ciepło

Wszelkiego rodzaju placki czy racuchy zwykle kojarzą się z cięższą, wysokokaloryczną kuchnią. Na szczęście niekoniecznie musi tak być. Szczególnie w sezonie wiosenno-letnim warto skorzystać z niskich cen warzyw i owoców, i zaserwować sobie pyszną i zdrową przekąskę.

© illustrart - Fotolia.comPlacuszki z cukinii robi się analogicznie jak z ziemniaków, tylko oczywiście zmienia się główny składnik. Do ciasta warto dodać otręby owsiane, wtedy przygotowywane danie zyska i na walorach zdrowotnych, i na smaku. W pierwszej kolejności ścieramy na drobnych oczkach umytą i obraną cukinię. Następnie delikatnie odlewamy nadmiar soku z miski. Warzywo łączymy z jajkiem, mąką, odrobiną oliwy, otrębami, solą, pieprzem i innymi ulubionymi ziołami. Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni z odrobiną tłuszczu, łyżką kuchenną formujemy placki, które smażymy z obu stron. Warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż po usmażeniu nasze pyszności przestygną. Do tego dania zdecydowanie polecamy grecki sos tzatziki. Aby go wykonać, najlepiej sięgnąć po gęsty jogurt naturalny, doprawić go solą i pieprzem, a następnie dodać bardzo drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek i starty zielony ogórek (w tym przypadku nadmiar soku również odlewamy, aby sos miał odpowiednio gęstą konsystencję).

- Warto promować w Polsce spożywanie roślin z rodziny dyniowatych. W tym przypadku cukinia dostarcza betakarotenu, kwasu foliowego, witaminy C błonnika pokarmowego i składników mineralnych, takich jak potas i wapń - tłumaczy Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk Sante. - Cukinia w połączeniu z otrębami owsianymi, które są najlepszym źródłem włókna, stanowią pod tym względem dobraną parę - dodaje.

Otręby owsiane są również wspaniałym dodatkiem do klasycznych racuchów z jabłkami i cynamonem. Wtedy po prostu należy dodać je do ciasta zaraz przed smażeniem, a w połączeniu z owocami i przyprawami korzennymi całe danie zdecydowanie zyska na walorach smakowych.

Jeżeli chcemy, można wykonać również placuszki z otrąb. Zajmuje to dosłownie parę minut, a danie na pewno docenią wszystkie osoby dbające o linię. Wystarczy tylko wymieszać jajko z jogurtem naturalnym, a następnie dodać otręby owsiane i płatki błyskawiczne. Następnie uformowane placuszki smażymy na teflonowej patelni i gotowe!

W kuchni generalnie warto eksperymentować i przemycać. Włączać jak najzdrowsze produkty nawet do klasycznych potraw, aby nie musieć rezygnować ze wszystkiego, co lubimy i móc cieszyć się lepszym zdrowiem. Bo kto powiedział, że nie można połączyć przyjemnego ze zdrowym? Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia, a dobra kuchnia to świetne miejsce, żeby z niej korzystać... i się świetnie bawić.
Strony : 1 2
 

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy