18-11-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.
Zupa – prosta i pożywnaPrzygotowanie większości zup jest proste, dlatego nie musimy być perfekcyjnymi kucharzami, aby przygotować domowy krupnik, czy jarzynową. To niewątpliwa zaleta zup, tak jak i fakt, że możemy je bez trudu odgrzać czy zamrozić.
– Uwzględnianie zupy w codziennym menu znacznie ułatwia wprowadzenie do diety większej ilości , a tym samym zwiększa szanse na spożycie zalecanej ilości błonnika w ciągu dnia. Zupa to jednak nie tylko , ale także źródło płynów, witamin i składników mineralnych – mówi Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia z Nestlé Polska.
Zupa zupie nierówna, dlatego podczas przygotowania warto zwrócić uwagę na używane surowce. Jeśli to możliwe, zupę lepiej zagęścić mlekiem, jogurtem czy śmietanką o niższej zawartości tłuszczu niż jej pełnotłustym wariantem. Przygotowanie wywaru na chudym mięsie lub samych warzywach również pozwoli zredukować kaloryczność potrawy. Preferowane dodatki skrobiowe to kasze gruboziarniste, pełnoziarnisty makaron czy ryż brązowy.
Odporność organizmu jesieniąW okresie jesiennym nasz organizm jest narażony na różne infekcje. Odpowiednia ilość witamin i składników mineralnych dostarczona wraz z domową zupą to idealna recepta na wzmocnienie systemu immunologicznego, a ponadto rozgrzanie w chłodne, deszczowe dni. Warto wzbogacić wywar jesiennych i zimowych zup o , ponieważ warzywa te zawierają substancje działające antybakteryjnie.
, zwłaszcza z dodatkiem aromatycznych przypraw jak imbir czy cynamon to także pomocna potrawa dla wszystkich już przeziębionych – rozgrzeją, nawodnią i dostarczą witamin.
– Przygotowując domowe zupy korzystajmy z sezonowości warzyw. Jesień to sezon na , dlatego warto nacieszyć się jej walorami smakowymi i odżywczymi! Miąższ, stanowiący bogactwo prowitaminy A i błonnika idealnie nadaje się na zupy typu krem, placuszki, sosy, farsze czy nawet bazy ciast i deserów. Pestki natomiast to źródło cennych kwasów tłuszczowych mogące stanowić element podwieczorku czy przekąski – podsumowuje Katarzyna Zadka.