12-08-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zielona herbata to napój cieszący się coraz większą popularnością, niektórzy sięgają po nią ze względu na wyjątkowy smak, inni cenią jej właściwości zdrowotne.
W Europie zielona herbata pojawiła się w XVII wieku, jednak popularność zyskała dopiero w drugiej połowie wieku XX. Wielbiciele zielonej herbaty mogą wybierać z pośród wielu odmian tego napoju, jedne z nich są bardziej wyraziste, inne mają piękny, głęboki kolor. Możemy spotkać także odmiany o słodkawym, lub ziołowym posmaku.
Największym atutem tego napoju są jednak właściwości zdrowotne, najważniejsze z nich to pobudzanie układu krążenia, przeciwdziałanie zawałom serca, obniżanie cholesterolu. Po zielną herbatę sięgają również osoby walczące z nadwagą.
Te wszystkie niezwykle cenne właściwości zielona herbata zawdzięcza temu, iż w przeciwieństwie do herbaty czarnej nie jest poddawana fermentacji.
Bezpośrednio po zerwaniu wybrane liście są suszone, co sprawia, iż zachowują wiele cennych składników. W zielonej herbacie znajdziemy min.: wapń, żelazo, potas, sód, substancje spowalniające starzenie, witaminy z grupy B, oraz A i E oraz olejki eteryczne. To właśnie dzięki tym ostatnim herbata ta ma tak intensywny smak i aromat. Aby go wydobyć nie należy zalewać jej wrzątkiem, lecz wodą o temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza.