10-05-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na kolejną przekąskę, a chcesz uniknąć dodatkowych kilogramów i wyrzutów sumienia, to „Zasada Pistacji" jest rozwiązaniem właśnie dla Ciebie.
Opracowana przez eksperta nawyków żywieniowych, doktora Jamesa Paintera, kierownika School of Family and Consumer Sciences na Eastern Illinois University, „Zasada Pistacji" jest zbiorem prostych technik pomocnych w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, bez odczuwania głodu.
Widać jak na dłoniOrzechy są zdrową alternatywą przekąski, jednak należy po nie sięgać mądrze. Wybieraj te zamknięte w skorupach (np. pistacje) - obierając je, pozostawiaj łupiny, które będą wyraźną wskazówką ilości spożytych orzechów. Badania doktora J. Paintera pokazały, że osoby, które pozostawiały łupiny orzechów, spożywały średnio 20% mniej kalorii, jednocześnie odczuwały sytość.
Wiedz, że zdrowy nie oznacza pozbawiony kaloriiWiększość z nas ma tendencję do spożywania zbyt dużych ilości pokarmów. Kolejne badanie doktora J. Paintera potwierdziło, że osoby, które wybrały na swoją przekąskę orzechy w łupinach, spożywały średnio 41% mniej kalorii niż osoby, które wybrały obrane orzechy.
Uważaj na to gdzie i z kim jesz Według doktora J. Paintera, jasne światło i dynamiczna muzyka mogą wpływać na tempo jedzenia, sprawiając, że zazwyczaj jemy szybciej i więcej. Spożywanie posiłków z przyjaciółmi również wpływa na zwiększenie ilości przyjmowanych kalorii.
Ogranicz wielkość talerza, miski i szklanki Wybierając przekąski, pamiętaj aby sięgać po małe porcje, np. garść pistacji. W ten sposób będziesz odczuwać satysfakcję z jedzenia, a jednocześnie spożyjesz mniej kalorii. Badania potwierdzają, że zjadanie dużych porcji przekąsek może spowodować wzrost kaloryczności posiłku o średnio 22%.
Wybieraj mądrzeJeśli zależy Ci na zachowaniu zgrabnej sylwetki i zdrowia, przekąski takie jak czekolada czy batoniki schowaj do szafki, a pod ręką miej zawsze orzechy (polecamy pistacje, bo 1 orzech ma tylko 3 kalorie) oraz owoce i warzywa.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »