Strona głównaZdrowieZamienniki soli kuchennej pomagają chronić się przed nadciśnieniem

Zamienniki soli kuchennej pomagają chronić się przed nadciśnieniem

Zastąpienie soli kuchennej substytutem może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób starszych bez zwiększania ryzyka epizodów niskiego ciśnienia krwi. U seniorów stosujących zamiennik soli ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego było o 40 proc. niższe w porównaniu z tymi, którzy używali zwykłej soli.
Zamienniki soli kuchennej pomagają chronić się przed nadciśnieniem [fot. Bruno /Germany from Pixabay]
Według Światowej Organizacji Zdrowia jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia i śmiertelności. Dolegliwość dotyczy ponad 1,4 miliarda dorosłych i powoduje 10,8 miliona zgonów rocznie na całym świecie.

Jednym z najskuteczniejszych sposobów zmniejszenia ryzyka nadciśnienia tętniczego jest ograniczenie ilości sodu w diecie
W badaniu przyjrzano się wpływowi substytutów soli kuchennej na kontrolę i utrzymanie zdrowego poziomu ciśnienia krwi.

- Ludzie często wpadają w pułapkę spożywania nadmiaru soli w postaci łatwo dostępnej i niedrogiej przetworzonej żywności - mówi dr Yangfeng Wu z Instytutu Badań Klinicznych Uniwersytetu Pekińskiego.

- Ważne jest, aby rozpoznać wpływ naszych wyborów żywieniowych na zdrowie serca i zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat opcji o niższej zawartości sodu - mówi dr Wu.

Jakkolwiek już wcześniej odkryto, że zmniejszenie spożycia może zapobiec lub opóźnić pojawienie się nadciśnienia, jednakże długoterminowe ograniczanie spożycia soli i unikanie jej może być wyzwaniem.

W badaniu wzięło udział kilkaset osób w wieku powyżej 55 lat z kilkudziesięciu placówek opiekuńczych. Wszyscy uczestnicy mieli ciśnienie krwi poniżej140/90 mmHg i na początku badania nie stosowali leków przeciwnadciśnieniowych.

Po dwóch latach częstość występowania nadciśnienia tętniczego wynosiła 11,7 na 100 osobolat u uczestników przyjmujących substytut soli i 24,3 na 100 osobolat u uczestników stosujących zwykłą sól.

Osoby używające substytutu soli były o 40 proc. mniej narażone na rozwój nadciśnienia w porównaniu do ludzi stosujących zwykłą sól.

Co więcej, substytuty soli nie wywoływały niedociśnienia, co może być częstym problemem u osób starszych.

- Nasze wyniki pokazują ekscytujący przełom w utrzymywaniu ciśnienia krwi, który pozwala ludziom chronić zdrowie i minimalizować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a jednocześnie cieszyć się wyrazistym smakiem ulubionych posiłków - mówi dr Wu.

- Biorąc pod uwagę działanie obniżające ciśnienie krwi potwierdzone w poprzednich badaniach, substytut soli wykazuje korzystne efekty dla wszystkich ludzi, zarówno z nadciśnieniem, jak i z ciśnieniem w normie, co stanowi pożądaną strategię zapobiegania - wyjaśnia dr Wu.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy