31-08-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wobec bezprecedensowego poziomu otyłości w świecie zachodnim i rosnącej częstości występowania związanych z nią chorób serca, raka i cukrzycy, istnieje duża potrzeba nowych metod leczenia dolegliwości. Jak odkryli niemieccy uczeni, wyciągi z Lapacho (Tabebuia impetiginosa) mogą opóźniać wchłanianie tłuszczu w diecie.
Według ekspertów suplementy z lapacho mogłyby nie tylko zmniejszyć , ale także osłabić ryzyko rozwoju i .
Lapacho czerwone to drzewo liściaste, pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej, spokrewnione z magnoliami.
Jak się okazało, ekstrakt z lapacho może obniżać poziom trójglicerydów, produktów rozpadu , u szczurów po tym, jak zjadły tłusty posiłek. - To pokazuje, że ekstrakt może mieć potencjalne zastosowanie w leczeniu otyłości - zauważa dr Nils Roos z Instytutu Maxa Rubnera.
- Choroba niedokrwienna serca i cukrzyca również są związane z wyższym poziomem trójglicerydów po jedzeniu, więc sądzimy, że suplement na bazie lapacho może też zmniejszyć częstość występowania tych chorób. Co więcej, ponieważ problem otyłości w krajach rozwijających się także wzrasta, takie ekstrakty, stosowane w postaci kapsułek lub dodawane do żywności, mogą być tańszą alternatywą dla farmaceutyków - wskazuje dr Roos.
Chociaż ekstrakt z lapacho może hamować wchłanianie tłuszczu z pożywienia, nie zidentyfikowano jeszcze konkretnych związków, które są za to odpowiedzialne. - Jesteśmy w trakcie identyfikacji tych substancji, a następnie przetestujemy długoterminową skuteczność i bezpieczeństwo na świniach, ponieważ ich fizjologia jest bliższa fizjologii człowieka. W kolejnym kroku zostaną przeprowadzone badania na ludziach - mówi dr Roos.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »