07-09-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeden z bardziej popularnych powodów, dla których ludzie angażują się w ćwiczenia i zdrowe odżywianie to chęć ładniejszego wyglądu i młodego samopoczucia. I choć połączenie odpowiedniej diety oraz ćwiczeń fizycznych nie jest dokładnie tak samo skuteczne, jak mityczna Fontanna Młodości, może być bardzo efektywne w utrzymaniu ciała i umysłu w dobrej formie. Okazuje się też, że mało popularny związek pełni tu trudną do przecenienia rolę - mowa o witaminie K.
Jak można się spodziewać, zaniedbując odżywianie, ruch, lub obydwie te rzeczy może mieć tragiczne konsekwencje. Z przeglądu badań opublikowanego w październiku 2009 w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że już niewielki niedobór jednej konkretnej witaminy może mieć dramatyczny wpływ na zdrowie. I nie piszemy tym razem o powszechnym niedoborze witaminy D, mimo że ten stanowi oczywiście zagrożenie. We wspomnianym badaniu, które objęło testy przeprowadzane przez ponad 30 lat, wykazano niebezpieczne skutki niedoboru z pozoru mniej popularnej substancji, a mianowicie witaminy K.
Ale ile witaminy K to dostateczna ilość? Według badań, nawet ustalone zalecenia dotyczące tego składnika są zbyt niskie (1 mg), a to stwarza sporo poważnych zagrożeń dla zdrowia. Witamina K nie jest tak „promowana", jak witaminy C, D i E, tymczasem włączenie jej do diety ma ogromne znaczenie. Naukowcy odkryli, że 16 białek w organizmie jest zależnych właśnie od witaminy K.
Pięć z nich jest związanych z krzepnięciem krwi, więc zapewnienie ich prawidłowego funkcjonowanie to sprawa niezbędna. Znaczenie witaminy K na tym się nie kończy - ponadto naukowcy stwierdzili, że witamina K pomaga zachować młodość zapobiegając wystąpieniu chorób związanych z wiekiem, takich jak osteoporoza, zmiany miażdżycowe, zwapnienie nerek, choroby układu krążenia, a nawet nowotwór.
Na szczęście umieszczenie witaminy K w jadłospisie nie jest zbyt skomplikowane. Na przykład już jedna miseczka szpinaku zawiera ponad dziesięć razy więcej opisywanej substancji niż jej obecne zalecane spożycie, a dwie łyżki natki pietruszki to półtora raza więcej niż rekomendowana ilość. razy zalecanego poziomu. Inne doskonałe źródła witaminy K to kapusta włoska, rzepa, sałata rzymska, tymianek, bazylia, brokuły, szparagi.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »