Strona głównaZdrowieWięcej błonnika w diecie to silniejszy układ odpornościowy

Więcej błonnika w diecie to silniejszy układ odpornościowy

Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Zastanów się, co jadłeś/aś w ciągu ostatniego tygodnia. Jeśli możesz wyliczyć kilka warzyw i owoców oraz pełnoziarniste pieczywo, to dietetycy mogliby ci pogratulować. Jeśli zaś wśród zdrowych produktów wymienisz zaledwie szklankę soku owocowego, warto udoskonalić swoje menu.

Nowe badanie przeprowadzone przez uczonych z Garvan Institute of Medical Research w Australii dostarczyło kolejnych powodów, dla których poleca się konsumowanie pokarmów z zawartością błonnika nierozpuszczalnego.

Wyniki badań opublikowane w magazynie Nature dowodzą, że istnieje związek pomiędzy rodzajem stosowanej diety a funkcjonowaniem układu odpornościowego. Nierozpuszczalny błonnik ceniony jest ze względu na usprawnianie działania układu pokarmowego i zapobieganie zaparciom, okazało się jednak, że ma także wpływ na układ odpornościowy i pomaga zapobiec wielu chorobom.

Błonnik nierozpuszczalny w niezmienionej postaci „wędruje" po naszym układzie pokarmowym aż do okrężnicy. Tam bakterie przetwarzają go na energię i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które pomagają łagodzić objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (colitis ulcerosa) i stanów zapalnych w jelitach. Probiotyki, prebiotyki, określone suplementy, które mają wpływ na bakterie jelitowe, także mogą zmniejszać intensywność symptomów chorób zapalnych, astmy i reumatoidalnego zapalenia stawów. Dzięki nowym badaniom uczeni w większym stopniu dostrzegli związek pomiędzy dietą, bakteriami jelitowymi i układem odpornościowym.

"Nasze badania dowiodły, że dieta może mieć znaczący wpływ na odpowiedź układu odpornościowego na infekcje", mówi profesor Charles Mackay z Garvan Institute w Sydney. „Wierzymy, że zmiany w diecie wynikające ze współczesnego stylu życia obywateli krajów rozwiniętych i rozwijających się, prowadzą do wzrostu zachorowań na astmę, cukrzycę typu 1 oraz choroby autoimmunologiczne", dodaje.

Profesor Mackay, wraz doktorantem Kendle Maslowskim, odkrył, że cząsteczka GPR43, wytwarzana przez komórki immunologiczne i związana z krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, wykazuje silne działanie przeciwzapalne. „To, co jemy bezpośrednio wpływa na ilość niektórych bakterii w jelitach, co ma przełożenie na stan naszego zdrowia", mówi Kendle Maslowski.

Gdzie znaleźć błonnik?

Jego źródłem są m. in.: chleb pełnoziarnisty, ryż, musli. Znajduje się też w owocach, które zwykle zjadamy ze skórą: jabłka, brzoskwinie, nektarynki, śliwki, a także tych zawierających jadalne nasiona, np. jagodach. Nierozpuszczalny błonnik znajdziemy także w: brokułach, zielonej fasoli, szparagach, kapuście, kalafiorze, szpinaku.

Większość z nas nie dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości błonnika. Konsumujemy średnio 12 gramów błonnika dziennie, podczas gdy eksperci rekomendują 18 gramów.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy