17-11-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wraz z wiekiem nierzadko doświadcza się pogorszenia wzroku i słuchu. Nie tylko jednak te zmysły zaczynają „szwankować", okazuje się, że powonienie także ulega osłabieniu.
Naukowcy badający jak zmysł węchu zmienia się wraz z wiekiem odkryli, że węchowe neurony czuciowe u osób po sześćdziesiątce odpowiadały na bodźce zapachowe inaczej niż u ludzi młodych zwiększając ryzyko kontaktu z niebezpiecznymi substancjami i narażając na niewłaściwe odżywianie.
- Stwierdziliśmy wyraźne zmiany w responsywności czuciowych neuronów węchowych na zapachy u osób po sześćdziesiątce - powiedział profesor Diego Restrepo z University of Colorado School of Medicine, współautor badań.
U ludzi młodych węchowe neurony czuciowe odpowiadały na jeden lub drugi z przedstawionych zapachów. W przypadku osób starszych responsywność następowała dla obu zapachów. Wobec tego trudniejsze było ich rozróżnienie.
Według badań opublikowanych w najnowszym numerze Neurobiology of Ageing, ludzie, którzy tracą węch, są narażeni na większe ryzyko niedożywienia, ponieważ smak i zapach ściśle wiążą się ze sobą. Osoby starsze mogą nie być również w stanie wykryć zepsutego jedzenia, wycieku gazu lub toksycznych oparów.
Naukowcy zbadali 440 pacjentów z dwóch grup wiekowych, tj. uczestników poniżej 45 lat oraz powyżej 60 lat. Testowano odpowiedzi węchowych neuronów czuciowych na dwa różne zapachy, jak i podzbiory tych zapachów.
Okazało się, że komórki młodszych osób wysoce selektywnie odbierały zapachy, zaś komórki starszych pacjentów częściej reagowały na wielorakie bodźce zapachowe, co sugeruje utratę rozróżniania swoistości odorów.