29-09-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Piramida zdrowego żywienia daje wyobrażenie o tym, ile każdego rodzaju produktów (białka, węglowodanów, nabiału, owoców i warzyw oraz tłuszczów) należy codziennie spożywać. Co ciekawe, pewnego jedzenia brakuje - chodzi o cukier.
Produkty spożywcze na bazie , takie jak substancje słodzące, nie są zawarte w piramidzie zdrowego żywienia, ponieważ po prostu nie są potrzebne. Jakkolwiek glukoza jest przydatna dla tworzenia energii, może ona pochodzić z węglowodanów, a więc sam cukier nie jest konieczny.
Etykiety produktów spożywczych wyraźnie informują, jaka część zalecanej dziennej dawki tłuszczu znajduje się w danej żywności. Jeśli jednak chodzi o cukier - takich danych nie ma.
Wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia są takie, iż nie należy dostarczać sobie więcej niż 10 proc. dziennej energii z tzw. wolnych cukrów, takich jak cukry proste i dwucukry, które są dodawane do żywności, a także znajdują się m. in. w miodzie, syropach, owocach sokach i koncentratach owocowych. Jednakże według badań uczonych z University College London i London School of Hygiene & Tropical Medicine, ilość wspomnianych cukrów w diecie powinna wynosić jedynie do 3 proc. dziennej ogólnej dawki kalorii.
Taka niewielka ilość cukrów umożliwia skuteczne ograniczenie szkodliwych skutków cukru dla zdrowia. Naukowcy odkryli, że cukry są jedyną przyczyną zębów u dzieci i dorosłych, co sugeruje, że jeśli ograniczy się ich ilość, próchnica nie będzie tak powszechna i dotkliwa.
Trudno jest dbać o zdrowie jamy ustnej, gdy ilość cukrów w jest znaczna. Nawet bowiem, gdy szczotkuje się zęby tuż po spożyciu słodkich produktów, bakterie wykorzystujące cukier są w stanie natychmiast się rozmnażać i sprzyjać uszkadzaniu zębów.