05-05-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Złamanie biodra w starszym wieku oznacza poważne problemy zdrowotne, które mogą nawet doprowadzić do śmierci. Co szczególnie niepokoi, to także fakt, że tylko jedna na trzy starsze osoby po takim urazie powraca do poprzedniego stanu niezależności. Jak zminimalizować „straty"? Eksperci polecają spożywanie białka.
Jak wynika z najnowszych badań, u starszych ludzi, którzy są na diecie bogatej w białko notuje się niższe prawdopodobieństwo złamań szyjki kości udowej niż u tych, którzy jedzą mniej produktów z zawartością protein.
Naukowcy z Institute for Aging Research of Hebrew Senior Life, który jest związany z Harvard Medical School, rekomendują starszym kobietom spożywanie co najmniej 46 gramów białka na dobę. Starsi mężczyźni zaś powinni jeść przynajmniej 56 gramów na dobę.
Białko można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: mięso, drób, ryby, jaja, mleko, ser i jogurt oraz pochodzenia roślinnego - roślinach strączkowych, ziarnach, orzechach, warzywach.
W badaniu wzięło udział 946 seniorów. Jak odkryli uczeni, u tych, u których spożycie białka było najniższe, zanotowano 50% większe ryzyko złamania biodra w porównaniu do osób, które nie unikały protein.
Osoby, które doznały złamań biodra, konsumowały mniej niż 46 gramów białka dziennie.
Wyniki badań opublikowano w internetowym wydaniu magazynu Osteoporosis International.