29-12-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zimą może być trudniej utrzymać dietetyczną zasadę jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, dlatego że produkty te nie są ani tak liczne, ani tak tanie, jak w innych porach roku. W każdym razie warto sięgnąć po to, co jest popularne w danym sezonie - kapusta, brukselka, buraki, borówki i klementynki - wszystkie te produkty, według nowych badań przeprowadzonych w Szwecji, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u kobiet, także u pacjentek z chorobami układu krążenia.
Naukowcy z Karolinska Instituet przeanalizowali dane 31 tysięcy zdrowych kobiet i 5,6 tys. pań, u których zdiagnozowano choroby układu krążenia. Zdrowie uczestniczek monitorowano przez około 10 lat. W tym czasie 1322 kobiety wolnych od choroby oraz 1007 kobiet, które w przeszłości zmagały się chorobami układu krążenia, doznało udaru mózgu. U każdej uczestniczki oszacowano całkowitą zdolność antyoksydacyjną organizmu (total antioxidant capacity, TAC) biorąc pod uwagę różne przeciwutleniacze w diecie. Okazało się, że antyoksydanty pochodziły z różnych źródeł - 50% TAC z owoców i warzyw, 18% z produktów pełnoziarnistych, 16% z herbaty, a 5% z czekolady.
Wyższy poziom TAC był związany z niższym wskaźnikiem udaru mózgu u kobiet, które nie miały choroby układu krążenia. Panie z najwyższym poziomem TAC były o 17% mniej narażone na udar mózgu. Różnica była jeszcze większe u kobiet cierpiących na wspomniane choroby - najwyższy poziom TAC oznaczał u tych pań 46-57% mniejsze ryzyko udaru mózgu w porównaniu do chorych o najniższym TAC.
Naukowcy odkryli jednocześnie, że kobiety, które u których ryzyko udaru było mniejsze, częściej prowadziły zdrowy styl życia. Jednym z jego elementów właśnie było jedzenie większej ilości warzyw. Poza tym panie mające mniejsze prawdopodobieństwo udaru częściej podejmowały aktywność fizyczną.