19-11-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dotychczas ryby były prawdziwą dietetyczną gwiazdą, jeśli chodzi o poprawę pamięci, ale teraz dwa nowe produkty znalazły się w centrum uwagi. Zarówno seler, jak papryka zawierają związek rośliny o nazwie luteolina, który zmniejsza stany zapalne w mózgu i tak zapobiega problemom pamięci, które występują w ich wyniku.
Naukowcy z University of Illinois poddali myszy specjalnej diecie, która zawierały luteolinę, a następnie zbadali komórki mózgowe zwierząt, aby sprawdzić, czy dieta miała korzystny wpływ czy też nie. Odkryli, że myszy będące na diecie bogatej w luteolinę miały mniej cytokin prozapalnych, tj. rodzaju cząsteczki sygnałowej, która może powodować wiele objawów, np. senność, utratę apetytu, deficyty pamięci i zachowania depresyjne.
Trzeba pamiętać, że badanie przeprowadzono na myszach, więc efekty u ludzi mogą nie być tak obiecujące. Niemniej jednak substancja, którą można znaleźć w tak niedrogich i powszechnie dostępnych artykułach żywnościowych, jak seler, okazała się hamować ten rodzaj zmian zapalnych, który występuje w procesie starzenia się mózgu. Seler ma mało kalorii i dużo błonnika, więc wspomniane informacje stanowią dodatkowy powód, aby umieścić go w diecie. Inne produkty zawierające luteolinę, to m.in. marchew, oliwa z oliwek, mięta pieprzowa, rozmaryn i rumianek.