05-09-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dodanie do diety większej ilości selenu może zmniejszyć ryzyko raka pęcherza moczowego.
Badania, których wyniki opublikowano w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, dowodzą, że dorośli z niskim poziomem selenu we krwi są bardziej narażeni na rozwój raka pęcherza moczowego. Im niższe stężenie selenu, tym większe ryzyko nowotworu.
Selen jest śladowym pierwiastkiem znajdującym się w glebie. Źródeł selenu należy szukać w produktach roślinnych i mięsie ze zwierząt odżywianych ziarnem lub roślinami uprawianymi w glebie bogatej w selen. Składnik ten zawarty jest też m. in. w niektórych orzechach, np. orzechach brazylijskich.
Organizm wykorzystuje selen do wytworzenia selenoprotein, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy zapobiegając uszkodzeniom komórek. Niektóre badania sugerują, że selen może pomóc chronić przed nowotworami, ale badania kliniczne dotyczące suplementacji selenu przyniosły sprzeczne wyniki.
Uczeni z Hiszpańskiego Narodowego Centrum Badań nad Rakiem (El Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas - CNIO) przeanalizowali dane z siedmiu poprzednich badań pod kątem poziomu selenu we krwi i ryzyka zachorowania na nowotwór pęcherza moczowego.
Analizy wykazały, że:
• 39-procentowy spadek ryzyka raka pęcherza moczowego był związany z najwyższym poziomem selenu
• ochronny efekt selenu obserwowano głównie u kobiet. Naukowcy wierzą, że to może być spowodowane różnicami w jaki sposób organizmy mężczyzn i kobiet rozbijają i usuwają minerały
Zalecane dzienne spożycie selenu dla osób dorosłych wynosi 55 mikrogramów. Przed zwiększeniem ilości selenu w diecie jednak należy skonsultować to z lekarzem, ponieważ nadmiar wspomnianego pierwiastka może doprowadzić do selenozy. Jej objawy to: ból brzucha, wypadanie włosów, białe plamy na paznokciach, drażliwość, zmęczenie. Według Instytutu Medycyny Narodowej Akademii Nauk najwyższy bezpieczny poziom selenu u dorosłych to 400 mikrogramów na dobę.