31-03-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Znany jest związek niezdrowego jedzenia diety z otyłością, ale okazuje się, że bogata w niezdrowe tłuszcze dieta może też powodować zmiany neurologiczne w mózgu.
Na Yale University pokazano, że przyczyniają się do zaburzeń w obszarze podwzgórza mózgu, który reguluje homeostazę masy ciała i metabolizm.
Oceniano, w jaki sposób dieta wysokotłuszczowa - w szczególności dieta zawierająca duże ilości tłuszczów i węglowodanów - stymuluje zapalenie podwzgórza, fizjologiczną reakcję na i brak odpowiednich wartość odżywczych.
Potwierdzono, że w podwzgórzu pojawia się już po trzech dniach od zjedzenia wysokotłuszczowych posiłków, jeszcze zanim organizm zacznie wykazywać oznaki otyłości.
- Zdziwił nas fakt, że są to bardzo szybkie zmiany, które zachodzą jeszcze przed zmianą masy ciała, i chcieliśmy zrozumieć leżący u ich podstaw mechanizm komórkowy - mówi dr Sabrina Diano z Yale University.
Zaobserwowano rozwój stanu zapalnego podwzgórza u zwierząt na diecie wysokotłuszczowej i odkryto, że w komórkach mikrogleju zwierząt zachodziły zmiany strukturalne. Co istotne, komórki te działają jako pierwsza linia obrony w , regulując stan zapalny.
Jak ustalono, aktywacja mikrogleju wynikała ze zmian w ich mitochondriach - organellach, które pomagają naszemu organizmowi czerpać energię ze spożywanej żywności. Mitochondria były znacznie mniejsze u zwierząt na diecie wysokotłuszczowej.
- Istnieją specyficzne mechanizmy mózgowe, które aktywują się, gdy jemy określony rodzaj pożywienia. To działanie, które może być ważne z ewolucyjnego punktu widzenia. Jednakże, gdy żywność bogata w tłuszcze i węglowodany jest stale dostępna, staje się szkodliwa - wyjaśnia dr Diano.
W kolejnych krokach eksperci chcą sprawdzić, jak aktywowany mikroglej może wpływać na różne choroby mózgu, w tym chorobę Alzheimera, zaburzenie neurologiczne, które jest związane ze zmianami w komórkach mikrogleju mózgu i częściej występuje częściej u osób otyłych.
Na podstawie: