18-09-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zbadanie ilości i rodzaju bakterii jelitowych przed rozpoczęciem nowej diety może pomóc określić, czy dana dieta będzie skuteczna u danej osoby.
Pomimo stosowania różnych diet, wiele osób doświadcza trudności ze zbiciem wagi. Ich wysiłki są nieskuteczne, co dodatkowo zniechęca do odchudzania. Nowe badanie wykazało, że poza samym w sobie jadłospisem, na nasze zdrowie i wagę wpływ mają również inne czynniki, szczególnie bakterie jelitowe. Obecne w żołądku i jelitach mikroorganizmy działają na rzecz utrzymania prawidłowego ekosystemu układu pokarmowego, wspomagając trawienie.
Według uczonych z Uniwersytetu w Kopenhadze proporcja niektórych bakterii jelitowych może być powiązana z tym, jak wiele można stracić na wadze. Oznacza to, że nie ma jednej najskuteczniejszej diety dla wszystkich.
W badaniach wzięły udział 62 osoby z otyłością brzuszną. Część uczestników zaczęła stosować nową dietę nordycką, zawierającą duże ilości: ciemnozielonych liściastych warzyw, jagód i produktów pełnoziarnistych, część z kolei stosowała przeciętną dietę obfitujacą w: chude mięso, , sałatę, kawę. Uczestnicy byli następnie grupowani w zależności od tego, ile bakterii zwanych Prevotella i Bacteroides znajdowało się w ich organizmach.
Okazało się, że osoby, które miały wyższy stosunek Prevotella do Bacteroides i stosowały nową dietę nordycką, straciły więcej tkanki tłuszczowej niż ci, którzy jedli przeciętną duńską dietę.
Według autorów niektóre gatunki bakterii odgrywają decydującą rolę w regulacji wagi i w utracie masy ciała. Wiele zaburzeń równowagi bakteryjnej jelit można osłabić poprzez określoną dietę, na przykład ograniczenie i czy .
Wyniki badań opublikowano w International Journal of Obesity.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »