10-06-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wysokie spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, to zaś stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Okazuje się jednak, że nie jest łatwo kontrolować ilość konsumowanej soli, bo znajduje się w wielu artykułach żywnościowych, czego konsumenci często nie mają świadomości.
Podczas gdy eksperci zalecają nie więcej niż 6 g (2,4 g sodu) dziennie, większość osób stosujących typową dietę świata zachodniego dostarcza sobie około 9 do 12 g. Spożycie soli nie tylko zależy od ilości soli stosowanej przy przygotowaniu posiłków, ale od tego, ile producenci dodają jej do gotowych produktów spożywczych. Tylko około 20% spożycia sodu pochodzi z soli stołowej, reszta jest „ukryta" w przetworzonej żywności i białku zwierzęcym.
Oto lista produktów z relatywnie dużą zawartością soli:
Przetworzone, wędzone mięso
Zawartości soli można spodziewać się w szynce, boczku, parówkach, kiełbasie, peklowanej słoninie, wędzonej wołowinie.
Warto ograniczyć tę żywność, która często jednocześnie zawiera znaczne ilości tłuszczu. Poleca się niewielkie porcje wędzonego i peklowanego mięsa, szczególnie rekomenduje się drób. Można też spróbować samodzielnie przygotować wędliny, dodając zamiast soli więcej ziół i przypraw.
RybyMarynowany czy konserwowy śledź, sardela, tuńczyk i sardynki mają wysoką zawartość soli.
Niemniej jednak powinny stanowić część zdrowej diety, więc nie należy ich eliminować z diety. Poleca się:
- świeże lub mrożone ryby zamiast konserw rybnych;
- tuńczyka w wodzie, a nie w solance;
- unikanie ryb wędzonych;
- płukanie ryb takich jak tuńczyk w celu usunięcia nadmiaru soli.
Słone przekąskiLista jest długa: chipsy, tortilla, chipsy, precle, solone orzechy, popcorn, krakersy.
Jeśli sięga się po wspomniane , warto wybrać ich niesłoną wersję - najlepiej zakupić orzechy niesolone, samodzielnie przygotowywać popcorn z minimalna ilością soli, sprawdzać etykiety na chipsach i krakersach wybierając te mniej słone.
Produkty piklowaneKupowane w sklepach pikle - korniszony, marynowane cebulki, kapary i karczochy - wszystkie dostarczają potężną dawkę soli.
Dlatego lepiej samodzielnie przygotowywać marynaty i przetwory, kontrolując ilość soli w nich zawartą, a przy okazji eksperymentując ze smakami.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »