Strona głównaZdrowieProdukty, w których ukryta jest sól

Produkty, w których ukryta jest sól

Wysokie spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, to zaś stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Okazuje się jednak, że nie jest łatwo kontrolować ilość konsumowanej soli, bo znajduje się w wielu artykułach żywnościowych, czego konsumenci często nie mają świadomości.
Podczas gdy eksperci zalecają nie więcej niż 6 g (2,4 g sodu) dziennie, większość osób stosujących typową dietę świata zachodniego dostarcza sobie około 9 do 12 g. Spożycie soli nie tylko zależy od ilości soli stosowanej przy przygotowaniu posiłków, ale od tego, ile producenci dodają jej do gotowych produktów spożywczych. Tylko około 20% spożycia sodu pochodzi z soli stołowej, reszta jest „ukryta" w przetworzonej żywności i białku zwierzęcym.

Oto lista produktów z relatywnie dużą zawartością soli:

Przetworzone, wędzone mięso

© Kasia Bialasiewicz - Fotolia.comZawartości soli można spodziewać się w szynce, boczku, parówkach, kiełbasie, peklowanej słoninie, wędzonej wołowinie.

Warto ograniczyć tę żywność, która często jednocześnie zawiera znaczne ilości tłuszczu. Poleca się niewielkie porcje wędzonego i peklowanego mięsa, szczególnie rekomenduje się drób. Można też spróbować samodzielnie przygotować wędliny, dodając zamiast soli więcej ziół i przypraw.

Ryby

© ramonespelt - Fotolia.comMarynowany czy konserwowy śledź, sardela, tuńczyk i sardynki mają wysoką zawartość soli.
Niemniej jednak powinny stanowić część zdrowej diety, więc nie należy ich eliminować z diety. Poleca się:
  • świeże lub mrożone ryby zamiast konserw rybnych;
  • tuńczyka w wodzie, a nie w solance;
  • unikanie ryb wędzonych;
  • płukanie ryb takich jak tuńczyk w celu usunięcia nadmiaru soli.
Słone przekąski

© brusher - Fotolia.comLista jest długa: chipsy, tortilla, chipsy, precle, solone orzechy, popcorn, krakersy.

Jeśli sięga się po wspomniane , warto wybrać ich niesłoną wersję - najlepiej zakupić orzechy niesolone, samodzielnie przygotowywać popcorn z minimalna ilością soli, sprawdzać etykiety na chipsach i krakersach wybierając te mniej słone.

Produkty piklowane

© courtyardpix - Fotolia.comKupowane w sklepach pikle - korniszony, marynowane cebulki, kapary i karczochy - wszystkie dostarczają potężną dawkę soli.

Dlatego lepiej samodzielnie przygotowywać marynaty i przetwory, kontrolując ilość soli w nich zawartą, a przy okazji eksperymentując ze smakami.
 
Strony : 1 2

Przeczytaj także


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kobiety.net.pl
  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy