10-06-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sosy sałatkoweWiększość gotowych sosów sałatkowych cechuje się wysoką zawartością soli. Także te produkty jednak znacznie różną się między sobą, dlatego zawsze warto czytać etykiety i sprawdzać ilość kolejnych składników.
Ponadto, poleca się, by w restauracji poprosić o podanie dressingu osobno, tak, by móc kontrolować spożywaną porcję.
Ponadto można samodzielnie przygotować sos sałatkowy używając octu, oliwy z oliwek i ziół.
SosySos Worcestershire, sos sojowy, sos pomidorowy, sos barbeque - należy unikać tych produktów, ponieważ zwykle są „wypełnione" solą.
Jak wynika z niektórych badań, zdarza się, że sos pomidorowy typu ketchup zawiera więcej soli niż woda morska.
Należy ograniczyć spożycie sosów, a zamiast nich warto wybrać przyprawy, zioła, sos tabasco, sok z cytryny czy ocet.
Paczkowane i mrożone dania gotoweLista obejmuje: zapiekanki, pizze, pyzy, potrawy ziemniaczane, potrawy orientalne, spaghetti i ciasta. Problem polega na tym, że większość tych artykułów jest bogatych, choć nie wyczuwa się jej przy ich próbowaniu.
Oto kilka wskazówek, które pomogą ograniczyć spożycie soli:
- wyrób nawyk sprawdzania etykiet gotowych dań;
- nigdy nie jedz więcej niż porcję polecaną dla jednej osoby;
- staraj się przygotowywać posiłki w domu i zamrażaj je, jeśli chcesz zostawić je na później.
SerySery topione szczególnie obfitują w sól. Ponadto, sery pleśniowe i ser feta mają dużo wyższą zawartość soli niż mozzarella i ser wiejski.
Warto unikać serów topionych i zawsze sprawdzać etykietę, by móc wybrać te sery, które odznaczają się niską zawartością sodu.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »