29-03-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W testach na myszach odkryto, że aktywność fizyczna o odpowiedniej porze dnia może zwiększyć metabolizm tłuszczów.
Jak ustalono, gryzonie, które ćwiczyły we wczesnej fazie aktywności, co odpowiada porannym treningom u ludzi, zwiększyły swój bardziej niż te, które ćwiczyły w czasie przeznaczanym zwykle na odpoczynek.
Aktywność fizjologiczna w różnych porach dnia może oddziałuje na organizm w różny sposób, ponieważ procesy biologiczne zależą od rytmu okołodobowego komórek. W Karolinska Institutet i na Uniwersytecie w Kopenhadze sprawdzono, w jaki sposób pora dnia, w której wykonywane są ćwiczenia, wpływa na . Zbadano tkankę tłuszczową myszy po sesji intensywnych ćwiczeń wykonywanych w różnych porach: we wczesnej fazie aktywnej i wczesnej fazie odpoczynku (odpowiadające późnej porannej i późnej wieczornej sesji u ludzi).
Metabolizm niezależny od godzin jedzenia
Trening we wczesnej fazie aktywnej zwiększa ekspresję genów zaangażowanych w rozpad tkanki tłuszczowej, termogenezę (wytwarzanie ciepła) i mitochondria w tkance tłuszczowej, co oznacza wyższe tempo metabolizmu. Takie efekty nie były zależne od przyjmowania pokarmu.
- Wyniki wskazują, że późnym rankiem mogą być bardziej skuteczne niż wysiłek późnym wieczorem, jeśli chodzi o przyspieszenie metabolizmu i spalania tłuszczu, co może mieć szczególne znaczenie u nadwagą - mówi profesor Juleen. R. Zierath z Karolinska Institutet.
Więcej korzyści z ćwiczeń
Myszy i ludzie mają wiele wspólnych funkcji fizjologicznych, więc gryzonie stanowią model ludzkiej fizjologii i metabolizmu. Istnieją jednak również istotne różnice, takie jak fakt, że myszy prowadzą nocny tryb życia.
- Właściwy czas ćwiczeń wydaje się mieć znaczenie dla równowagi energetycznej organizmu i zwiększenia korzyści zdrowotnych, potrzebne są jednak dalsze badania, aby wyciągnąć wiarygodne wnioski na temat znaczenia naszych ustaleń dla ludzi - mówi profesor Zierath.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »