Każda osoba ma inną osobowość żywieniową i nie ma nic dobrego ani złego. Bardzo ważne jest jednak, aby zdawać sobie sprawę z tego, co przekąszamy, aby nie jeść bezmyślnie - mówi dr Anne Thorndike z Harvard Medical School w Bostonie.
Okazji z pewnością jest więcej niż kiedyś. Jedzenie jest dostępne na każdym rogu. Sprowadza się to więc do osobistej odpowiedzialności - mówi dietetyk Robin Plotkin.
Kiedy wybierasz przekąskę, powinieneś sięgnąć po produkty o niższej zawartości cukru i soli. Owoce i warzywa, niskotłuszczowe sery, lub są tu świetne i pomogą nie odczuwać głodu do następnego posiłku - wyjaśnia dr Thorndike.
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Fitosterol w orzechach, warzywach i owocach zmniejsza ryzyko poważnych chorób
Lekko ograniczona dieta śródziemnomorska istotnie zmniejsza ryzyko cukrzycy
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.
Karczoch: roślinny sprzymierzeniec układu pokarmowego i zdrowej wątroby
Lekkość po posiłku: jak natura wspomaga trawienie
Naturalna pomoc w walce z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu
Platforma CREATE: Twoje historie - most między przeszłością a przyszłością
Jak wygląda kwestia odliczenia VAT w przypadku leasingowanego samochodu osobowego?
Aksamitki - kwiaty do wielu zadań. Co warto wiedzieć o uprawie aksamitek w ogrodzie i pojemnikach?
Do Kopalni Soli "Wieliczka" warto wracać