27-04-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Papryczka chili pomaga naprawiać uszkodzenia wątroby i zapobiega rozwojowi niektórych chorób, w tym zwłóknieniu wątroby.
pomaga chronić wątrobę. Zawarta w papryce kapsaicyna, substancja odpowiadająca za pikantny smak warzywa, pomaga zmniejszać aktywację komórek gwiaździstych wątroby, typu komórek mających udział w rozwoju różnych chorób wątroby, w tym w rozwoju zwłóknienia wątroby odznaczającego się tworzeniem się tkanki bliznowatej powstającej w wyniku .
Badania przeprowadzono na szczurach. Gryzonie podzielono na dwie grupy. Jednej z nich dodawano do jedzenia przez trzy dni po podwiązaniu przewodu żółciowego, który prowadzi do nagromadzenia żółci i zwiększa ryzyko rozwoju zwłóknienia (marskości) wątroby. Druga grupa zwierząt otrzymywała kapsaicynę przed i podczas długotrwałego narażenia na czterochlorek węgla, związku należącego do najsilniejszych czynników hepatotoksycznych.
U szczurów z pierwszej grupy, dzięki kapsaicynie odnotowano częściową naprawę uszkodzeń wątroby wywołanych przez podwiązanie przewodów żółciowych i uniemożliwianie dalszego postępu uszkodzeń. U gryzoni z drugiej grupy kapsaicyna pomogła zapobiec rozwojowi zwłóknieniu wątroby spowodowanego ekspozycją na czterochlorek węgla, choć substancja ta nie mogła zmniejszyć poziomu zwłóknienia, gdy choroba już zaczęła się rozwijać.
Wyniki badań opublikowano podczas International Liver Congress 2015.