Cytat:
Eliza2
Coś dla intelektualistów
I nie tylko
Starożytni uważali orzechy za symbol płodności i ukrytego w skorupce życia. Dziś znamy więcej powodów dla których powinniśmy je jeść.
W latach 90' przeprowadzono duże badania populacyjne, które wykazały, że jedzenie orzechów częściej niż raz w tygodniu chroni nas przed zawałami serca i udarem mózgu. Im częściej spożywamy orzechy, tym większy jest stopień ochrony. Wyniki wielu innych badań to potwierdziły. Co więcej odkryto ich korzystne działanie w różnych populacjach: mężczyzn, kobiet, starszych osób z wysokim ciśnieniem tętniczym. Fakt interesujący zważając, że orzechy zawierają duże ilości tłuszczów (ok. 80%). Badacze zastanawiali się jakie składniki orzechów mogą być odpowiedzialne za ich korzystne działanie.
Warto jeść orzechy,zawierają:
1) Dobre tłuszcze - większość tłuszczów zawartych w orzechachto korzystnedla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonasycone. Są one odpowiedzialne za obniżanie złego cholesterolu oraz zmniejszają stężenie lipidów w surowicy krwi. Korzystny efekt zdrowotny występuje nawet przy rzadkim spożywaniu cholesterolu.
2) Działanie przeciwzapalne - orzechy zawierają argininę, czyli aminokwas odpowiedzialny za budowę białek. Arginina jest niezbędna do wytwarzania tlenku azotu, który z kolei bierze udział w rozkurczu naczyń krwionośnych, co przyczynia się do zwiększenia przepływu krwi. Dieta z wysokim spożyciem orzechów włoskich obniżała wskaźniki stanu zapalnego tętnic i niwelowała niekorzystne efekty posiłków z wysoką zawartością tłuszczów.
3) Bogactwo witamin - każdy rodzaj orzecha zawiera typowy dla siebie zestaw witamin oraz składników mineralnych. Przeważa witamina E, która jest antyoksydantem o własnościach pozwalających pozbyć się wolnych rodników, zapobiegający uszkadzaniu przez nie komórek organizmu. Kwas foliowy, który między innymi zapobiega wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi (homocysteina jest aminokwasem, jej wysokie stężenie jest uważane za jeden z czynników ryzyka chorób układu krążenia na tle miażdżycy), oraz magnez, mający znaczenie w regulacji ciśnienia tętniczego. Ponadto orzechy zawierają mnóstwo innych korzystnych składników, takich jak potas, miedź, mangan, witaminy B1, B6, sterole roślinne, fitoestrogeny oraz inne składniki roślinne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia.
PRZEPIS NA PASTĘ ORZECHOWĄ /coś dla naszego wieku /:
Składniki: 22 dag orzechów włoskich, słoik majonezu, liście z zielonej sałaty.
Orzechy ucieramy na proszek, dodajemy do tego majonez i ponownie ucieramy razem, aż do utworzenia gęstej masy. Kroimy pieczywo, najlepiej bułkę na cienkie plastry, kładziemy listek sałaty, a na to naszą pastę orzechową.
Smacznego
...