Strona głównaZdrowieOwoce, które poprawiają pamięć

Owoce, które poprawiają pamięć

Jak wiadomo owoce to ważny element codziennego menu, jeśli chcemy aby nasza dieta korzystnie wpływała na funkcjonowanie organizmu, powinniśmy sięgnąć po jagody.
Zdaniem naukowców w czarnych jagodach znajdują się substancje korzystnie wpływające na pracę mózgu. Tymi substancjami są flawonoidy, ich prozdrowotne działanie polega na usprawnianiu pracy połączeń nerwowych i stymulowaniu odbudowy komórek mózgu. Konsekwencją tego jest poprawa pamięci.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 23:54:44, 31-01-2011 piernatka

    Sellenhel! Wielkie dzięki za piękne opisy owoców.
    Pomelo pierwszy raz zobaczyłam dopiero kilka dni
    temu. Zupełnie nie wiedziałam co to jest.
    Napewno sprubuję.
  • 17:27:32, 01-02-2011 Eliza2

    Wszystkie owoce cytrusowe są cennym źródłem wit.C (w naszych czarnych porzeczkach jest jej bardzo dużo). Wpływa ona na tworzenie się kolagenu, pomaga we wchłanianiu żelaza, przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ immunologiczny, przeciwdziała czynnikom rakotwórczym, zapobiega skrzepom w naczyniach żylnych, osłabia odczyny alergiczne, uszczelnia naczynia krwionośne. Jest niezbędna w stanach stresowych.
    Wątek jest poświęcony owocom, ale tę witaminę zawierają też: zielone warzywa, pomidory, papryka, kalafior, ziemniaki.
    Przy gotowaniu roślin jednak należy pamiętać, żeby wrzucać je na wrzątek, bo inaczej unieczynniana jest witamina C. Rozkłada się też pod wpływem światła (surówki przygotowujemy tuż przed spożyciem) i metalu (noże).
    ... zobacz więcej
  • 19:23:14, 08-02-2011 Eliza2

    Coś dla intelektualistów
    Orzech włoski uważany był w starożytności za odtworzenie czaszki ludzkiej. Jego zielona okrywa miała przypominać naszą skórę, zdrewniała-czaszkę z kości, a wnętrze- mózg. Jest esencjonalny, niezwykle pożywny z uwagi na szereg witamin, składników mineralnych i kwasy tłuszczowe.
  • 16:33:17, 09-02-2011 Vika

    Cytat:
    Eliza2
    Coś dla intelektualistów
    I nie tylko

    Starożytni uważali orzechy za symbol płodności i ukrytego w skorupce życia. Dziś znamy więcej powodów dla których powinniśmy je jeść.


    W latach 90' przeprowadzono duże badania populacyjne, które wykazały, że jedzenie orzechów częściej niż raz w tygodniu chroni nas przed zawałami serca i udarem mózgu. Im częściej spożywamy orzechy, tym większy jest stopień ochrony. Wyniki wielu innych badań to potwierdziły. Co więcej odkryto ich korzystne działanie w różnych populacjach: mężczyzn, kobiet, starszych osób z wysokim ciśnieniem tętniczym. Fakt interesujący zważając, że orzechy zawierają duże ilości tłuszczów (ok. 80%). Badacze zastanawiali się jakie składniki orzechów mogą być odpowiedzialne za ich korzystne działanie.
    Warto jeść orzechy,zawierają:
    1) Dobre tłuszcze - większość tłuszczów zawartych w orzechachto korzystnedla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonasycone. Są one odpowiedzialne za obniżanie złego cholesterolu oraz zmniejszają stężenie lipidów w surowicy krwi. Korzystny efekt zdrowotny występuje nawet przy rzadkim spożywaniu cholesterolu.
    2) Działanie przeciwzapalne - orzechy zawierają argininę, czyli aminokwas odpowiedzialny za budowę białek. Arginina jest niezbędna do wytwarzania tlenku azotu, który z kolei bierze udział w rozkurczu naczyń krwionośnych, co przyczynia się do zwiększenia przepływu krwi. Dieta z wysokim spożyciem orzechów włoskich obniżała wskaźniki stanu zapalnego tętnic i niwelowała niekorzystne efekty posiłków z wysoką zawartością tłuszczów.
    3) Bogactwo witamin - każdy rodzaj orzecha zawiera typowy dla siebie zestaw witamin oraz składników mineralnych. Przeważa witamina E, która jest antyoksydantem o własnościach pozwalających pozbyć się wolnych rodników, zapobiegający uszkadzaniu przez nie komórek organizmu. Kwas foliowy, który między innymi zapobiega wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi (homocysteina jest aminokwasem, jej wysokie stężenie jest uważane za jeden z czynników ryzyka chorób układu krążenia na tle miażdżycy), oraz magnez, mający znaczenie w regulacji ciśnienia tętniczego. Ponadto orzechy zawierają mnóstwo innych korzystnych składników, takich jak potas, miedź, mangan, witaminy B1, B6, sterole roślinne, fitoestrogeny oraz inne składniki roślinne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia.


    PRZEPIS NA PASTĘ ORZECHOWĄ /coś dla naszego wieku /:
    Składniki: 22 dag orzechów włoskich, słoik majonezu, liście z zielonej sałaty.
    Orzechy ucieramy na proszek, dodajemy do tego majonez i ponownie ucieramy razem, aż do utworzenia gęstej masy. Kroimy pieczywo, najlepiej bułkę na cienkie plastry, kładziemy listek sałaty, a na to naszą pastę orzechową.

    Smacznego
    ... zobacz więcej
  • 19:19:50, 09-02-2011 Eliza2

    U zawałowców stwierdza się niski poziom Mg. Orzechy są bogatym źródłem tego pierwiastka.
    Ja wykorzystuję orzechy (włoskie lub laskowe) do przygotowywania surówki piękności.
    Rano zalewam kilka orzechów i suszone owoce (kilka rodzynek, śliwek czy kandyzowanych ananasów) wrzątkiem i odstawiam . W porze 2. śniadania trę jabłko i dodaję: sok z 1 cytryny, otręby owsiane, otręby pszenne, zarodki pszenne, płatki owsiane. Łączę wszystkie składniki razem jogurtem naturalnym. Czasem dodaję do surówki pokrojone w kosteczkę mandarynki. Porcja dostosowana do indywidualnych możliwości.
    ... zobacz więcej
  • 17:03:49, 22-07-2011 poisensja

    Mam refluksi nadwrażliwość jelita,mogę jeść tylko miękkie owoce bez pestek-polecam maliny,borówki amerykańskie i banany,są zdrowe-mówię o w/w owocachi nie podrażniają żołądka.Złotym środkiem jest umiar.
  • 20:40:42, 06-02-2013 ~gość: 89.75.159.xxx

    tu http://www.************/tag/233/co_poprawia_pamiec jest o naturalnych suplementach
  • 20:45:42, 06-02-2013 safaron

    Polecam pamelo, które ma
    Zdrowotne walory pomelo: wzmacnia odporność naszego organizmu; jest pomocne w zwalczaniu gorączki i bólu gardła; pomaga w procesie trawienia; redukuje tempo odkładania się lipidów w tętnicach i hamuje rozwój miażdżycy (dzięki pektynom); pomaga utrzymać elastyczność tętnic; wspomaga terapię cukrzycy i chorób serca; ogranicza wchłanianie skrobi z pożywienia (dzięki enzymom); jest przydatne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu w organizmie; opóźnia procesy starzenia, ze względu na bogactwo substancji przeciwutleniających; pomaga w oczyszczaniu czerwonych krwinek; jest skuteczne w walce ze zmęczeniem i bezsennością; ma właściwości pobudzające i antydepresyjne; stymuluje usuwanie substancji toksycznych z organizmu.

    Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,pomelo...drowia_i_urody
    Copyright ˆ Smaczny.pl
    ... zobacz więcej

Strony : 1 2 3 4 5 6

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy