12-05-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Garść orzechów zjadana codziennie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, wynika z badań.
Analiza danych z badań nad właściwościami orzechów z udziałem blisko 600 mężczyzn i kobiet mających wysoki lub normalny poziom cholesterolu, wykazała związek między jedzeniem orzechów a poprawą poziomu cholesterolu we krwi.
Orzechy są bogate w białko roślinne, tłuszcze (szczególnie nienasycone kwasy tłuszczowe), błonnik, minerały, witaminy i inne związki, takie jak przeciwutleniacze i fitosetrole.
W artykule, który ukazał się w Archives of Internal Medicine, Joan Sabaté i jej współpracownicy z Loma Linda University w Kalifornii napisali: "ostatnio konsumpcja orzechów było tematem intensywnych badań ze względu na ich potencjalny wpływ na zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca oraz obniżenie poziomu lipidów we krwi (m. in. cholesterolu) z powodu wyjątkowych właściwości odżywczych".
Jak wskazują autorzy testów, uczestnicy nie brali leków obniżających stężenie lipidów i jedli średnio 67 g orzechów dziennie, co okazało się być związane ze średnim redukcją LDL („złego cholesterolu") o 7,4 procent. Ogólny poziom cholesterolu spadł średnio o 5,1 procent. Ponadto, ilość trójglicerydów spadła o 10,2 procent u tych osób, u których początkowo zanotowano najwyższych ich poziom.
- Efekty spożycia orzechów zależne były od dawek, nie od ich rodzaju - mówią autorzy badań. Jednak dodają, że jedzenie większej ilości orzechów okazuje się być najbardziej korzystne dla ludzi, którzy mieli wysoki poziom cholesterolu LDL, ale także wskaźnik masy w normie ciała (BMI).
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »