07-11-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
W ostatnich latach proszki z owoców i warzyw stały się popularne jako sposób na dodanie do diety związków, takich jak i karotenoidy (rodzaje ). W wielu przypadkach te zdrowe substancje są obecne na podobnym lub nawet wyższym poziomie w produktach ubocznych w porównaniu do innych części owoców lub warzyw. Odpady persymony oraz jagód poprawiały skład bakterii w jelitach.
Wykorzystano proszek ze skórek persymony i części kwiatów oraz z pozostałości po wyrobie soku z . Sposób ich suszenia, a także zawartość i rodzaj błonnika miały wpływ na uwalnianie przeciwutleniaczy podczas trawienia. Przykładowo, liofilizacja pozwoliła zachować więcej antocyjanów i łatwiej były one trawione niż gdy suszono resztki owoców na powietrzu. Eksperymenty pokazały też, że proszek zwiększył ilość różnych rodzajów pożytecznych . Uczeni uważają, że dodanie takiego preparatu do diety może mieć pozytywny wpływ na zdrowie ludzi.
Na podstawie: