Dzięki wsparciu na kwotę 5.992.880 EUR z tematu "Żywność, rolnictwo, rybołówstwo i biotechnologia" Siódmego Programu Ramowego (7PR) UE, naukowcy z projektu SATIN, pochodzący z Austrii, Belgii, Danii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Szwecji, Wlk. Brytanii i Włoch, przeprowadzą analizę procesów biologicznych w żołądku i mózgu, które zapewniają nam .
Naukowcy z uczestniczących instytucji, obejmujących czołowe instytuty badawcze, duże firmy oraz małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) z sektora spożywczego i detalicznego, które specjalizują się w nowatorskich recepturach spożywczych i produkcji żywności, mają ustalić, czy takie podejście sprawdzi się w kontrolowaniu wagi.
to poważny problem publicznej opieki zdrowotnej, jaki staje przed UE, a priorytetem wszystkich europejskich rządów jest jej ograniczenie. W Wlk. Brytanii na przykład szacuje się, że do roku 2050 otyłość dotknie 60% mężczyzn, 50% kobiet i 25% dzieci.
Otyłość ma niebagatelny wpływ na zdrowie, podnosząc ryzyko zachorowania na , niektóre nowotwory, schorzenia serca i wątroby, nie wspominając o podwyższonych kosztach usług medycznych w następstwie otyłości: w kilku krajach europejskich koszty leczenia otyłości osiągnęły już 5% nakładów na publiczną opiekę zdrowotną.
Profesor Jason Halford z Uniwersytetu w Liverpoolu, instytucji koordynującej, zauważa: "Wiadomo, że osobom otyłym niezwykle trudno jest zredukować wagę i utrzymać ją. Otyłość jest zazwyczaj następstwem nadmiernej konsumpcji powodowanej naturalną wrażliwością danej osoby na bodźce żywieniowe i przyjemnością czerpaną ze spożywania produktów o wysokiej zawartości tłuszczów i cukrów. Bardziej prawdopodobne jest, że osoby otyłe i z nadwagą nie poczują sytości po jedzeniu, po części dlatego, że preferowana przez nie gęsta energetycznie żywność ma obniżony wpływ na sygnały hormonów żołądkowo-jelitowych, które wywołują uczucie zaspokojenia i nasycenia. Projekt SATIN ma sprawdzić, w oparciu o pogłębioną wiedzę na temat ekspresji apetytu, jak spożywana żywność wpływa na zachowania żywieniowe i apetyt. Jeżeli będziemy w stanie produkować żywność, która będzie szybciej nasycać i dobrze smakować, wówczas będziemy w stanie poskromić apetyt, utrzymując zdrową i zbilansowaną dietę."
W ramach projektu SATIN zostaną wykorzystane zaawansowane technologie przetwórstwa żywności (takie jak zaawansowane formy fermentacji, technologia próżniowa, zastosowanie enzymów, emulgowanie, ultrafiltracja, suszenie, sublimacja i mrożenie, obróbka cieplna, modyfikacja białek i otoczkowanie) w celu zmodyfikowania struktury żywności, która przyspiesza uczucie nasycenia i zaspokojenia oraz osłabia apetyt.
Więcej informacji:
Uniwersytet w Liverpoolu:
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Słodziki to dobry wybór – nie zwiększają głodu i pomagają obniżyć poziom glukozy
Koncentruj się na tym co jesz – tak można lepiej kontrolować swoją dietę
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.