25-06-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Poziom witaminy D oddziałuje na wagę, szczególnie w przypadku starszych kobiet. Uczeni zaprosili do badań grupę kobiet po 65 roku życia. Okazało się, że panie, u których poziom witaminy D był najniższy, przybrały na wadze więcej podczas 4,5 letniego okresu obserwacji niż kobiety o najwyższym poziomie wspomnianej witaminy.
Kobiety mające najmniej w organizmie utyły średnio o dwa kilogramy więcej w okresie badań w porównaniu do pań z największa ilością „słonecznej witaminy".
Jak wskazują uczeni, potrzeba dalszych badań nim zacznie się ewentualnie rekomendować witaminę D jako środek powstrzymujący intensywność przybierania na wadze.
Naukowcy sądzą, że możliwe jest, iż zmniejszenie ekspozycji na słońce jesienią i zimą może wywołać w organizmie wzrost „odkładania tkanki tłuszczowej na zimę". Ponieważ zaś współcześni ludzi spędzają znaczną część dnia pod dachem, zmniejszona ekspozycja na światło słoneczne prowadzi do przewlekłego zmniejszenia poziomu witaminy D u wielu osób. W efekcie zwiększony następuje przez cały rok (a nie sezonowo).
Witamina D nazywana jest słoneczną, ponieważ nasze ciała produkują ją pod wpływem ekspozycji na słońce. Witamina D jest również dodawana do mleka i innych produktów spożywczych, a także znajduje się w małych ilościach w tłustych rybach, takich jak tuńczyk, łosoś i makrela, wątrobie wołowej, serze oraz żółtkach jaj. Trudno jest jednak dostarczyć jej odpowiednią ilość jedynie dzięki , dlatego czasem potrzebna jest suplementacja.
Dzienna dawka witaminy D zalecana przez ekspertów wynosi 600 jednostek międzynarodowodych (IU international unit) dla osób w wieku 1-70 lat i do 800 IU dla osób w wieku powyżej 70 lat.