18-12-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeszcze mały kawałek karpia, porcyjka świątecznego bigosu, dokładka kutii i parę pierniczków - w Wigilię i Boże Narodzenie trudniej sobie odmówić smakołyków, zwłaszcza tych które pojawiaja się na stole tylko ten jeden raz w roku. Jednak podjadanie może się źle skończyć dla naszego żołądka. Jak postępować, żeby uniknąć przejedzenia? Jak złagodzić nieprzyjemne skutki nadmiernego łakomstwa?
Boże Narodzenie dostarcza nam nie tylko wielu okazji do spotkań z rodziną, ale przede wszystkim do próbowania świątecznych smakołyków. W te dni dużo trudniej jest się oprzeć i domowym wypiekom, zwłaszcza że na wiele z nich czekaliśmy cały rok.
Świętuj z umiarem Zgodnie z tradycją podczas trzeba posmakować wszystkich dwunastu potraw, by zagwarantować sobie pomyślność na kolejny rok. Jednak skosztowanie ich wszystkich jest sporym wyzwaniem dla naszego żołądka. Dlatego już w trakcie przygotowywania świątecznych dań warto też zadbać o właściwe przyprawienie jedzenia. Dolegliwościom trawiennym możemy zapobiec dodając do potraw na przykład kminek, majeranek, rozmaryn lub tymianek, a także przyprawy korzenne.
Podczas posiłków powinniśmy natomiast przede wszystkim pamiętać o tym, by jeść powoli i starannie przeżuwać każdy kęs. Jeśli postanowimy podjąć wyzwanie spróbowania wszystkich wigilijnych potraw, nakładajmy sobie na talerz niewielkie porcje.