26-04-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.
Odpowiednie odżywianie się nie powinno być skomplikowane. Gdyby jednak chcieć podążać za wszystkimi najnowszymi odkryciami w tym obszarze, trudno byłoby znaleźć czas na coś innego niż przygotowywanie zbilansowanego menu i jego realizację. Na szczęście powszechnie znane są zasady zdrowej diety, niemniej jednak warto czasem zrewidować powszechne przekonania w tej materii.
Dietetycy z Vincent Pallotti Hospital w Kapsztadzie wskazują na popularne mity dotyczące sposobów odżywiania się.
• Trzeba pić dużo soków owocowych
Na skoncentrowany sok składa się fruktoza (70%) i glukoza (30%). Średnio 200ml soku zawiera około sześciu owoców. Ludzki organizm dobrze sobie radzi z niewielką ilością glukozy i fruktozy po zjedzeniu jednej porcji świeżych owoców, których specyfika składu spowalnia szybkie wchłanianie cukrów prostych. Duża ilość soku obciąża organizm wywołując intensywną produkcję insuliny, która jest uwalniana w celu radzenia sobie ze znaczną ilością cukrów szybko przyswajalnych. Innymi słowy, poleca się soki, ale w umiarkowanych ilościach i nie powinny zastępować konsumpcji świeżych owoców.
• Najlepsza dieta to ta, w której ogranicza się tłuszcze
Wielu dietetyków od niemal czterech dekad zaleca produkty "niskotłuszczowe" lub "odtłuszczone". Takie rozumowania opiera się na informacji, że tłuszcz zawiera więcej kilodżuli (38kJ / g) niż węglowodany lub białka (17kJ /g).
To ma matematyczny sens, tj. jeśli skonsumuje się równe ilości wspomnianych składników odżywczych, tłuszcz będzie najbardziej tuczący. Takie równanie jednak nie uwzględnia kilku ważnych faktów: tłuszcz oferuje najwyższe odczucie sytości i nadmierne jego ograniczenie w diecie prowadzi do nieustannego głodu, a także sprawia, że dużo trudniej trzymać się diety.
Ponadto należy pamiętać o efekcie tłuszczu polegającym na obniżeniu indeksu glikemicznego, zaś kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują ratujące życie właściwości przeciwzapalne. Ograniczając wszystkie tłuszcze w diecie zwiększa się prawdopodobieństwo zagrożenia rozmaitych dolegliwości, takich jak choroby serca, otyłość brzuszna, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, niektóre nowotwory.
- Podstawą diety powinny być produkty skrobiowe
Przez wiele lat podstawą żywienia były posiłki z dużą zawartością skrobi, która przyczynia się do powstawania otyłości brzusznej. Może następować również zwiększona produkcja insuliny w odpowiedzi na stałe uwalnianie dużych ilości cukru we krwi w wyniku nadmiernej konsumpcji skrobi.
Świeże owoce i warzywa są zdrowszą alternatywą, ponieważ ich biochemiczne właściwości powodują mniejsze wydzielanie insuliny. Powinny być jedzone zamiast około połowy dotychczas konsumowanych produktów skrobiowych. Dieta, w której ilość skrobi jest mniejsza, pomoże utrzymać wagę i zwiększy efekty działań mających na celu utratę określonej ilości kilogramów.
- Żelki i pianki nie zawierają tłuszczu, więc nie wpływają na wzrost wagi
Przemysł spożywczy wykorzystuje powszechną niewiedzę na temat działania cukrów i tłuszczów. Jeśli ktoś sądzi, że może regularnie i bez konsekwencji raczyć się beztłuszczowymi żelkami, a jednocześnie skutecznie stracić na wadze, jest w błędzie. Te produkty mogą być beztłuszczowe, ale zawierają skoncentrowane cukry i powodują działanie stymulujące wysoką produkcję insuliny. Znaczny poziom uwalnianej przez organizm insuliny natomiast to to, czego powinna unikać osoba pragnąca schudnąć.
- Trzeba jeść przynajmniej pięć owoców dziennie
Rekomendacja ta zakłada, że te pięć owoców zastąpi dodatki w menu, takie jak skrobiowe przekąski lub desery. Nie ma sensu jedzenia owoców przy fatalnych innych przyzwyczajeniach żywieniowych, aby uspokoić swoje sumienie. Wtedy nawet owoce są tuczące...
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »