25-09-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wiadomo, że pięć porcji warzyw i owoców daje dobre efekty dla zdrowia człowieka. Najkorzystniejszy mix zaś składa się dwóch porcji warzyw i owoców - to prawdopodobnie optymalna ilość zapewniająca dłuższe życie, mówią eksperci.
Diety bogate w owoce i warzywa pomagają zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych, które są głównymi przyczynami zgonów, w tym chorób układu krążenia i nowotworów.
- Jakkolwiek American Heart Association zaleca codzienne jedzenie od czterech do pięciu porcji owoców i warzyw, wiele osób nie wie, co składa się na optymalne dzienne dawki tych produktów - mówi dr Dong D. Wang z Harvard Medical School w Bostonie.
Na potrzeby analizy zebrano ogromne ilości danych (dotyczące niemal dwóch milionów ludzi z kilkudziesięciu krajów). Na tej podstawie ustalono, że:
- spożywanie około pięciu porcji owoców i warzyw dziennie wiązało się z najniższym ryzykiem śmierci. Zjedzenie większej ilości tych produktów nie miało związku z dodatkowymi korzyściami.
- jedzenie około dwóch porcji dziennie owoców i trzech porcji warzyw dziennie wiązało się z największą długowiecznością.
- w porównaniu z tymi, którzy spożywali dwie porcje owoców i warzyw dziennie, ci, którzy jedli ich pięć, mieli o 13 proc. niższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w danym okresie, o 12 niższe ryzyko śmierci z powodu , w tym chorób serca i udaru mózgu; o 10 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu ; i o 35 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu oddechowego, takich jak przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP).
Nie wszystkie owoce i warzywa oferują te same korzyści. Na przykład: warzywa bogate w skrobię, takie jak groszek i kukurydza, soki owocowe i ziemniaki nie zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem śmierci ze wszystkich przyczyn lub określonych chorób przewlekłych.
Takie korzyści wykazały , w tym szpinak, sałata i , a także owoce i warzywa bogate w beta-karoten i witaminę C, takie jak owoce cytrusowe, jagody i marchew.
W idealnej sytuacji ludzie powinni spożywać pięć porcji owoców i warzyw każdego dnia. - Ta ilość prawdopodobnie zapewnia największe korzyści w zakresie zapobiegania poważnym chorobom przewlekłym i jest stosunkowo osiągalną ilością dla ogółu społeczeństwa - mówi Wang. - Odkryliśmy również, że nie wszystkie owoce i warzywa oferują ten sam stopień korzyści, mimo że obecne zalecenia dietetyczne mówią w ten sam sposób o wszystkich rodzajach tych produktów, w tym o warzywach skrobiowych, sokach owocowych i ziemniakach - dodaje dr Wang. Warto jednak pamiętać o ich zróżnicowaniu i odmiennych profitach z różnych produktów - zaznacza.
Na podstawie: