06-11-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Miód to naturalny produkt spożywczy, jest słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy. Od tysięcy lat wykorzystuje się go w lecznictwie, informacje o jego zdrowotnych właściwościach znaleźć można już w notkach sumeryjskich. Ojciec medycyny, Hipokrates używał miodu do przygotowania maści i słodzenia ziołowych napojów.
Aby w pełni cieszyć się urokami jesieni i nie dać się jesiennej słocie, należy zadbać o odporność i dobre samopoczucie. Zamiast tak popularnych dziś, kolorowych tabletek, można wypróbować sprawdzone sposoby babuni - zawsze skuteczne, ponownie wracają do łask. A właśnie jednym z takich sposobów jest naturalny miód. Miód ma działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, jest doskonałym lekarstwem przy przeziębieniach i schorzeniach górnych dróg oddechowych. Oprócz tego miód ma właściwości odżywcze.
W zależności od rodzaju miodu jest on pełen wartościowych i potrzebnych nam składników. Korzystnie oddziałuje na metabolizm w zakresie przemiany węglowodanów, białek i tłuszczów. Specjaliści w dziedzinie mikrobiologii odkryli, że miód powstrzymuje rozwój bakterii, także tych odpornych na działanie antybiotyków. Jeśli więc męczy nas przeziębienie, gorące mleko z miodem nie tylko poprawi nam nastrój, przypominając ciepłe, letnie dni, ale również złagodzi przykre objawy przeziębienia. Dzięki działaniom odżywczym, miód usuwa także szkodliwe produkty przemiany materii.