Strona głównaZdrowieKurkuma i chilli - przyprawy które odchudzają

Kurkuma i chilli - przyprawy które odchudzają

Wakacyjne wyjazdy to czas, aby nacieszyć podniebienie różnymi regionalnymi specjałami. Dieta bogata w przyprawy, wspomagające odchudzanie pozwoli zachować formę podczas wakacji i tuż po ich zakończeniu.
Lato to słońce i wakacyjny relaks. Trudno sobie wtedy odmówić małych przyjemności: ryby z frytkami w smażalni nad jeziorem bądź wędzonego oscypka w górach. Możemy jednak zrównoważyć wakacyjną dietę wzbogacając nasze letnie przepisy o Chilli mielone i Kurkumę Appetita, które wspomagają trawienie i przyspieszają przemianę materii.

Jak wskazują najnowsze badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców, odrobina chilli dodana do posiłku przyspiesza przemianę materii. Podczas spożywania pikantnej przyprawy organizm jest w stanie spalić nawet do 45 kcal więcej niż w przypadku spożywania łagodnego dania. Ponadto chilli hamuje apetyt na tłuste potrawy i słodycze. Pełni także rolę substytutu dla soli i tłuszczu w diecie. Jest wymarzonym dodatkiem do dań w upalne dni, gdyż przyspiesza wymianę termiczną pomiędzy organizmem i otoczeniem, co służy schłodzeniu ciała. Chilli można dodać m.in. do dań mięsnych, zup, owoców morza, przystawek, a nawet deserów. Niezwykłych doznań smakowych dostarczą desery, łączące delikatny smak czekolady i ostry charakter chilli.

Dzięki szczegółowym badaniom przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu w Bostonie wiemy, że kurkuma jest bogata w kurkumin, dzięki któremu nasza organizm lepiej przyswaja i trawi pokarm. Doświadczenia przeprowadzone przez Journal of Nutrition potwierdziły, że ten specjalny składnik kurkumy zapobiega odkładaniu się komórek tłuszczowych w organizmie. Kurkumą można doprawiać dania z mięsa, ryb, sałatki, przekąski, przystawki i zupy. Stanowi też wspaniały składnik sosów. Kurkuma jest idealna do barwienia i aromatyzowania ryżu, który dzięki niej zyskuje piękną, żółtą barwę.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • EWST.pl
  • Pola Nadziei
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy