13-06-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zdrowsi ludzie, mniej antybiotyków i do 3 miliardów euro oszczędności rocznie – to możliwe dzięki technologii Sal Ethvi umożliwiającej wytworzenie szczepionki przeciwko salmonelli. Została ona opracowana przez polskie firmy Immunolab i NatVet. To pierwsze na świecie rozwiązanie chroniące kury przed 5 najgroźniejszymi odmianami tej bakterii. Projekt zyskał uznanie Komisji Europejskiej, która przeznaczyła grant na jego rozwój.
Wiesz co jesz?Co roku na świecie ponad 80 milionów osób zmaga się z chorobami przenoszonymi przez żywność z . Bakteria może utrzymywać się w ludzkim organiźmie kilka miesięcy. Prowadzi do zatruć pokarmowych, zakażenia narządów wewnętrznych, chorób stawów czy duru brzusznego, któremu towarzyszą ogromne .
Jedną z głównych przyczyn zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą jest spożywanie produktów pochodzących od zakażonego drobiu. Nie nadają się one do spożycia przez człowieka. Czasami jednak zakażone mięso trafia do sprzedaży.
– Salmonella ginie w wysokiej temperaturze, dlatego do sprzedaży dopuszczane jest mięso po obróbce termicznej. Nie zmienia to faktu, że drób był wcześniej zarażony i ryzyko zachorowania może nie zostać wyeliminowane do końca – zaznacza Krzysztof Głośnicki, prezes NatVet.
Lepiej zapobiegać niż leczyćZgodnie z danymi European Food Safety Authority (EFSA) roczne koszty związane z zakażeniami ludzi salmonellą sięgają do 3 miliardów euro. Choroba oznacza również konieczność pozbawienia życia tysięcy kur. Farmerzy ponoszą koszty związane z utylizacją jaj, paszy i ściółki a państwo – z odszkodowaniem.
– W niektórych krajach (np. w USA) są stosowane prewencyjnie, żeby zapobiegać wybranym chorobom drobiu. W Polsce profilaktyczne użycie jest zabronione prawnie i bardzo restrykcyjnie przestrzegane – tłumaczy Krzysztof Głośnicki. – Bakterie salmonelli uodparniają się na antybiotyki i leczenie nimi może być mniej skuteczne. Dlatego opracowaliśmy immunologiczną szczepionkę, która chroni kury przed 5 najgroźniejszymi szczepami salmonelli i pozwala zredukować koszty produkcji.
Innowacyjna szczepionkaDo tej pory nie było możliwości szczepienia piskąt zaraz po wykluciu, ze względu na brak odporności w czasie pierwszych 14 dni życia. Dzięki zastosowaniu przeciwciał (rodzaj białka) Sal Ethvi będzie zabezpieczała kurczęta przed 5 odmianami salmonelli, od pierwszego dnia po podaniu szczepionki. Szczepionka przeznaczona jest na razie tylko dla kurcząt, ale w planach jest rozszerzenie jej działania na indyki.
Projekt Immunolabu i NatVet wzbudził zainteresowanie KE i otrzymał grant w ramach Instrumentu dla MŚP (Horyzont 2020) – programu wspierającego najbardziej innowacyjne firmy w Europie.