25-10-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jesienny spacer to nie tylko okazja do podziwiania piękna wielokolorowych liści i sposób na dotlenienie organizmu. Wycieczka za miasto to doskonały sposób na wzbogacenie swojej spiżarni. Rośliny takie jak jarzębina, dzika róża czy jałowiec znamy wszyscy, jednak niewiele osób wie jak można wykorzystać ich naturalne własciwości.
Jarzębina to znakomite źródło witaminy C i beta – karotenu, zawiera ona także witaminy z grupy B, potas, sód, miedź i magnez. Do najważniejszych właściwości leczniczych owoców jarzębiny zalicza się działanie przeciwzapalne, moczopędne i przeczyszczające. Owoce jarzębiny można wykorzystać do przyrządzenia dżemów stanowiących doskonały dodatek do herbaty lub mięsa.
Berberys to roślina o działaniu przeciwgorączkowym i uspokajającym. Przetwory z jej owoców poleca się osobom mającym problemy z przemianą materii. Inną popularną rośliną, której właściwości często nie doceniamy jest jałowiec. Jego owoce mają działanie bakteriobójcze oraz poprawiające krążenie.
Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność sięgnij po herbatkę zwierającą owoce dzikiej róży. Zawiera ona bardzo dużo witaminy C, ułatwia zasypianie, łagodzi uczucie przemęczenia i wyczerpania. Konfitury owoców dzikiej różny można wykorzystać jako dodatek do mięs i sosów.