23-09-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nawet złota polska jesień potrafi dać nam się we znaki. Chłodne wieczory, przelotne deszcze sprawiają obniżenie odporności naszego organizmu. Warto go wzmocnić naturalną porcją witamin.
Owoce i warzywa uzupełnią wszelkie braki witaminy C, marchew to naturalny zbiornik karotenu, a kapusta jest wielkim zbiorem witamin: A, B, C, K, H, E i U. Buraczki dostarczają potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kobaltu i witamin . A co z ziemniakami i grzybami, które przez wielu są uważane za smaczne a niekoniecznie zdrowe?
Z racji swej powszechności na polskich stołach mało kto wie, że ziemniak to zdrowe warzywo i wbrew krążącym negatywnym opiniom - wcale nie tuczące. Zawarty w ziemniakach wapń i potas neutralizują niekorzystne działanie soli kuchennej na organizm. Magnez, który dostarczają wzmacnia serce, dzięki czemu lepiej znosimy stres. Ziemniaki mają również pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ działają moczopędnie i tym samym oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Są doskonałym lekarstwem na problemy z pamięcią - usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy.
Tegoroczna jesień jest hojna także w grzyby. Choć Polacy rozkoszują podniebienia ich smakiem, nie mają zaufania co do ich właściwości odżywczych. Mylne założenie. Ostatnie badania wykazały, że grzyby są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Mają mniej białka niż warzywa, ale ze względu na to są niskokaloryczne. W 90 procentach składają się z wody. Są za to bogate w węglowodany, enzymy, sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, a także witaminy. Grzyby są zdrowym pożywieniem, choć ciężkostrawnym. Wśród powszechnie spożywanych grzybów najwięcej strawnego białka zawierają pieczarki i borowiki.
Zarówno ziemniaki jak i grzyby można podawać na różne sposoby. Specjaliści z firmy Develey radzą wybierać takie, w których rozwiną one w pełni swoje walory smakowe, w połączeniu z innymi zdrowymi składnikami. Warto pomyśleć o różnego rodzaju sałatkach, lekkich przekąskach i innych daniach, które nie będa zawierały nadmiaru tłuszczu czy łatwoprzyswajalnych węglowodanów. Zarówno do ziemniakó jak i grzybów pasują doskonale na przykład delikatne dressingi na bazie klasycznego sosu
winegret . Jesienna kuchnia podobnie jak sama pora roku jest pełna inspiracji. Ważne, by w ramach kulinarnych fantazji w pełni wykorzystać potencjał odżywczy jesiennych produktów.