15-04-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Lubisz jeść „na mieście"? Możesz narażać się na nadciśnienie, mówią uczeni.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Duke-NUS Graduate Medical School Singapur, częste spożywanie posiłków poza domem może się wiązać z rozwojem .
Autorzy badań odkryli związek między spożywaniem stołowaniem się poza domem a wyższym spożyciem tłuszczów nasyconych, większym spożyciem kalorii, jak również wyższym spożyciem soli, a wszystkie te czynniki wpływają na wzrost ciśnienia krwi.
Uczeni przeanalizowali zachowania zwiększające ryzyko nadciśnienia u 500 uczestników w wieku 18-40 lat. Wzięli pod uwagę wskaźnik masy ciała () i czynniki stylu życia (w tym poziom ). Ponadto obliczyli łączną liczbę posiłków jedzonych w domu i poza nim.
27,4 procent badanych miało nadciśnienie. 38 procent uczestników spożywało ponad 12 posiłków tygodniowo poza domem. Najbardziej zagrożeni nadciśnieniem byli ci, którzy częściej , mieli większe BMI i odznaczali się niskim poziomem aktywności fizycznej. Każde dodatkowe wyjście do baru czy restauracji (lub zamówienie cateringu do biura) oznaczało wzrost ryzyka nadciśnienia o niemal 6 proc.
Wyniki badań opublikowano w American Journal of Hypertension.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »