17-03-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warto sięgać po jogurty. Ich jedzenie zmniejsza o kilkadziesiąt procent prawdopodobieństwo rozwoju nadciśnienia tętniczego u kobiet.
Kobiety, które wypijają co najmniej pięć jogurtów w tygodniu, odznaczają się o 20 procent niższym ryzykiem .
Jak wskazują badacze, jedzenie w ramach zdrowej diety w dłuższej perspektywie wydaje się zmniejszać ryzyko nadciśnienia tętniczego u kobiet.
W ramach badań uczeni przeanalizowali wyniki trzech badań. W pierwszych dwóch wzięło udział ponad 240 tysięcy kobiet w wieku 22-55 lat, w trzecim - 55 tysięcy kobiet w wieku 40-75 lat.
Zaobserwowano, że panie, które jadły co najmniej pięć jogurtów tygodniowo, cechowały się o kilkadziesiąt procent niższym prawdopodobieństwem nadciśnienia w porównaniu do tych, które jadły tylko jeden jogurt w miesiącu. W przypadku mężczyzn jednak wyniki nie wskazywały na istotny wpływ jogurtu na ryzyko nadciśnienia.
Eksperci zanzaczają, że sam jogurt nie musi dawać takiego efektu ochronnego, ustalono, że ludzie, którzy go często jedzą, zazwyczaj dbają o ogólną zdrową dietę. Ustalono, że ci, którzy umieszaczali w diecie jogurt, regularnie jedli owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, zboża i produkty mleczne. Osoby stosujace taką miały najniższe ryzyko nadciśnienia.
Nadciśnienie to cichy, niewidzialny zabójca, które rzadko wywołuje objawy (do czasu, w którym następuje rozwój chorób z nim zwiazanych). Podwyższone ciśnienie krwi jest poważnym sygnałem ostrzegawczym, że pilnie potrzebne są znaczące zmiany w stylu życia. Aby osłabić nadciśnienie, potrzebna jest: zrównoważona diety, ograniczenie spożycia soli, unikając nadużywania alkoholu, regularne ćwiczenia fizyczne i niepalenie papierosów.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »