28-02-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
W przypadku kobiet zwiększenie ilości w codziennej diecie o 25 g wiązało się średnio z 14-procentowym zmniejszeniem ryzyka złamania szyjki kości udowej. Co więcej, każda dodatkowa filiżanka herbaty lub kawy oznaczała 4-procentową redukcję tego ryzyka.
Efekty ochronne były najsilniejsze w przypadku kobiet z niedowagą, przy wzroście spożycia białka o 25 g dziennie zagrożenie zmniejszało się aż o 45 proc.
Białko dawało skutek ochronny bez względu na źródło, z którego pochodziło: mięsa, nabiału, , roślin strączkowych, orzechów, etc. Trzy do czterech jaj dostarcza około 25 g białka, podobnie jak stek lub kawałek łososia. 100 g tofu z kolei to około 17 g białka.
- Złamanie biodra może często prowadzić do innych przewlekłych chorób, utraty niezależności i przedwczesnej śmierci - mówi James Webster z Uniwersytetu w Leeds. - Dieta jest czynnikiem, który ludzie mogą modyfikować, aby zadbać o utrzymanie zdrowych kości i mięśni - dodaje.
- Pokazujemy, które aspekty diety mogą być przydatnymi narzędziami w zmniejszaniu ryzyka złamania szyjki kości udowej u kobiet - istnieje związek między wyższym spożyciem białka, herbaty i kawy i zmniejszonym ryzykiem złamań - wskazuje Webster.
Białka są podstawowym budulcem i potrzeba ich do prawidłowego funkcjonowania komórek, tkanek i mięśni, a także przyczyniają się do zdrowia kości. Stąd wyższa dawka białka zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej. Jednak nadmiar tego składnika - kiedy spożycie jest większe niż 2 do 3 g białka / kg masy ciała / dzień - może dać negatywne efekty.
Kobiety z zyskują największą ochronę dzięki zwiększeniu dawki białka, ponieważ częściej miewają zmniejszoną gęstość mineralną i masę mięśniową. Więcej białka w ich diecie więc pomaga przywrócić im zdrowie kości i mięśni.
Co do kawy i herbaty, napoje te zawierają biologicznie aktywne związki zwane polifenolami i fitoestrogenami, które mogą wspierać zdrowie kości.
Na podstawie: