10-01-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Jako konsumenci możemy dokonywać rozsądnych wyborów. To, jak się odżywiamy, ma znaczący wpływ na nasze zdrowie. Badacze z Harvard Medical School rekomendują jedenaście pokarmów, które ułatwią obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Nowo opublikowana lista zawiera rodzaje pożywienia, które na różne sposoby jest w stanie obniżać poziom cholesterolu.
Niektóre z tych pokarmów dostarczają rozpuszczalny błonnik, który wiąże cholesterol i jego prekursory w układzie trawiennym oraz powoduje wydalenie ich z organizmu zanim przedostaną się do krwioobiegu. Inne zaopatrują nasz organizm w wielonienasycone kwasy tłuszczowych, które bezpośrednio obniżają poziom LDL, a jeszcze inne zawierają sterole i stanole roślinne blokujące wchłanianie cholesterolu.
Oto opisywane zestawienie:
1. Płatki owsiane
2. Produkty pełnoziarniste
3. Fasola
4. Bakłażan i ketmia jadalna
5. Orzechy
6. Oleje roślinne
7. Jabłka, winogrona, truskawki i owoce cytrusowe
8. Żywność wzbogacone w sterole i stanole
9. Soja
10. Tłuste ryby
11. Suplementy z błonnikiem
Pracownicy Harvard Medical School zestawili także informacje o źródłach tych grup pokarmów oraz dane na temat ich wartości odżywczej.
Poleca się m. in., aby ludzie chętniej sięgali po płatki owsiane, aby zwiększyć ich spożycie do rekomendowanego poziomu 20 - 35 gramów dziennie. Przeciętny konsument dostarcza bowiem organizmowi tylko połowę wspomnianej ilości.
Oto niektóre dane dotyczące wpływu opisywanych produktów na poziom cholesterolu we krwi. Jedzenie 2 uncji (ok. 57 gramów) orzechów dziennie może zmniejszyć poziom LDL o ok. 5%, a konsumpcja 25 g białka sojowego (10 uncji tofu - ok. 280 gramów - i 2,5 szklanki mleka sojowego) może obniżyć LDL o podobny odsetek.
W celu zmniejszenia poziomu LDL rekomenduje się także produkty spożywcze wzbogacone w sterole i stanole. Zaledwie dwa gramy stanoli lub steroli roślinnych to możliwość obniżenia ilości LDL o ok. 10%.
Na liście znajdują się też suplementy z błonnikiem. Naukowcy zaznaczają jednak, że jest to sposób dostarczania błonnika, który powinien być rozważany jako jeden z ostatnich. Zamiast tego bowiem polecają fasolę, produkty pełnoziarniste, oberżynę i okrę (ketmię jadalną).
Gdy mamy zdecydować, co wybrać na dany posiłek, warto pamiętać o szerokich możliwościach, radzą naukowcy z Harvard Medical School. Podobnie jak inwestorzy powinni mieć obszerne portfolio, aby ograniczyć ryzyko, powinniśmy jeść różnorodne produkty z listy tych, które zwalczają cholesterol, a w konsekwencji zmniejszają ryzyko chorób serca.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »