15-07-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta śródziemnomorska jest szeroko polecana jako bardzo zdrowy sposób odżywiania się może mieć wrecz lecznicze właściwości dla niektórych dolegliwości, takich jak syndrom metaboliczny, a nawet rozwinięta cukrzyca. Okazuje się, że śródziemnomorskie jadło może również być pomocne osobom zagrożonym osteoporozą.
Uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii w Norwich ustalili, że osoby, które stosują , cechują się mniejszą utratą masy kostnej.
W testach wzięło udział ponad tysiąc osób w wieku 65-79 lat. Podzielono je na na dwie grupy: pierwsza stosowała swoją dotychczasową dietę, druga z kolei przestrzegała zasad diety śródziemnomorskiej. Uczestnicy zostali rownież poddani badaniom gęstości kości na początku testów, a także po 12 miesiącach.
Okazało się, że u ludzi jedzących na sposób śródziemnomorski odnotowano poprawę gęstości masy kostnej, i to zarówno u osób zdrowych, jak i tych dotkniętych . Jeśli chodzi o uczestników stosujących niezmienioną dietę, cechowali się przeciętnym dla ich wieku zmniejszeniem gęstości tkanki kości.
Co istotne, u pacjentów z osteoporozą, którzy jedli zgodnie ze śródziemnomorskim menu, odnotowano poprawę gęstości w szyjce kości udowej, której cienienie często wiąże się z powszechnym w tej chorobie i mającym poważne konsekwencje zdrowotne .
Szacuje się, że na całym świecie 200 milionów ludzi choruje na osteoporozę. Staje się ona częstsza z wiekiem - dotyczy około 15 proc. osób w wieku powyzej 50 lat i 70 proc. osób w wieku powyżej 80 lat. Częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn.
O badaniach można przeczytać w American Journal of Clinical Nutrition.
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »