25-02-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Po utracie na wadze poziom hormonu greliny na czczo wzrasta i może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej brzucha oraz poprawie wrażliwości organizmu na insulinę.
Grelina jest hormonem produkowanym w żołądku, który pobudza . Jej poziom wzrasta podczas nocnego okresu niejedzenia, a spada po zjedzeniu posiłku.
Jak wykazano, ograniczenie jedzenia zwiększa poziomu na czczo, a to wiąże się z utratą tłuszczu trzewnego (tj. zlokalizowanego w jamie brzusznej) i poprawą wrażliwości na insulinę. Osoby, które po utracie wagi mają wyższy poziom greliny na czczo, cechują się niższym ryzykiem rozwoju lub innych chorób metabolicznych.
Osoby, które stosowały dietę „zielono-śródziemnomorską", tj. zawierającą liściaste warzywo o nazwie Mankai i zieloną herbatę, a jednocześnie bardzo małe ilości czerwonego mięsa, miały dwukrotnie wyższy poziom greliny na czczo w porównaniu z uczestnikami, którzy stosowali tradycyjną dietę śródziemnomorską lub zdrową zbilansowaną dietę.
- Odkrycia sugerują, że poziom greliny na czczo może być cennym wskaźnikiem zdrowia kardiometabolicznego po utracie wagi - mówi Iris Shai z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer-Sheva.
Testy pokazały, że ludzie stosujący zieloną dietę śródziemnomorską, która obejmowała codzienne picie zielonej herbaty i jedzenie warzywa o nazwie Mankai, mieli dwukrotnie wyższy poziom greliny na czczo niż osoby stosujące tradycyjną dietę śródziemnomorską, pomimo podobnych ograniczeń kalorycznych i .
- Podwyższenie poziomu greliny na czczo może pomóc wyjaśnić, dlaczego zielona dieta śródziemnomorska poprawiła mikrobiom, zmniejszyła tłuszcz w wątrobie i poprawiła zdrowie kardiometaboliczne w większym stopniu niż inne diety - mówi Shai.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »