Strona głównaZdrowieMięso z kurczaków: fakty i mity

Mięso z kurczaków: fakty i mity

W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.
Mięso z kurczaków: fakty i mity [© Natasha Breen - Fotolia.com] Wszystkim kurczakom podawane są antybiotyki – MIT
Zgodnie z prawem unijnym, nie ma zakazu podawania kurczakom a. Ich podanie nie jest jednak dowolne i przypadkowe, lecz podlega ścisłej kontroli weterynaryjnej. Kurczaki, które otrzymały antybiotyki lub inne leki weterynaryjne, poddawane są karencji, tak by od momentu ich podania do pozyskania mięsa, minęło odpowiednio dużo czasu. Dzięki trzymaniu się tych ścisłych procedur, mięso drobiowe jest bezpieczne dla konsumenta. Antybiotyki nie są jednak podawane wszystkim kurczakom.

Mięso z kurczaka jest wartościowym składnikiem diety – PRAWDA
Polacy coraz częściej cenią z kurczaka. W ostatnich latach jego spożycie wzrasta i aktualnie wynosi około 27 kg rocznie. Warto dodać, że polski drób jest bardzo ceniony za granicą. Jesteśmy uznanymi i cenionymi eksporterami tego rodzajami mięsa u naszych sąsiadów i podlegamy ostremu nadzorowi weterynaryjnemu.

Dlaczego warto włączyć drób do swojej diety? Przede wszystkim ze względu na jego wysoką wartość odżywczą. Mięso jest bogate w , zawiera niewiele tłuszczu, dużą porcję witamin i składników mineralnych. W mięsie z kurczaka możemy znaleźć m.in. witaminy z grupy B, cynk, potas czy magnez. Drób charakteryzuje się delikatnymi włóknami i jest najczęściej pierwszym rodzajem mięsa włączanym w żywieniu niemowląt. Jest również stosowany jako element zdrowego stylu odżywiania i diet leczniczych. Chętnie sięgają po niego osoby aktywne, a także małe dzieci, osoby starsze i dorośli.

Niskokaloryczne mięso z kurczaka cenią również osoby odchudzające się. Przykładowo 100g mięsa z piersi kurczaka dostarcza 99 kcal czyli kilka razy mniej niż taka sama ilość wieprzowiny. Nasuwa się tu prosty wniosek - jedząc kurczaka szybciej zrzucimy zbędne kilogramy niż jedząc kotlety wieprzowe. Aby drób jak najlepiej służył naszej sylwetce, przygotowujmy go beztłuszczowo np. w formie pieczonej, gotowanej czy duszonej. A jeśli już mamy ochotę na kurczaka smażonego, zapomnijmy o panierkach i starajmy się używać jak najmniejszych ilości tłuszczu.

Dodatkowymi i często podkreślanymi atutami drobiu jest jego uniwersalność kulinarna i szybkość przygotowania. Mięso z kurczaka jest bardzo „wdzięcznym” produktem i może stanowić podstawę wielu dań - sałatek, drugich dań, zup, zapiekanek z dodatkiem drobiu czy pysznych domowych wędlin. Przygotowując drób pamiętajmy, by zawsze podawać go z dużą porcją świeżych warzyw.

Kurczaki w Polsce karmione są hormonami – MIT
To jedno z najczęstszych sformułowań pojawiających się w dyskusjach dietetycznych. Mit ten ma swój początek w przeszłości. Do 2006 roku prawo dopuszczało używanie tzw. antybiotykowych stymulatorów wzrostu, które przyspieszały wzrost kurczaków. Stąd pojawiło się i stale powraca przekonanie o obecności hormonów w mięsie kurczaka. Od prawie 10 lat producentów drobiu, obowiązuje zakaz stosowania tego rodzaju środków.

Każdy kurczak smakuje tak samo - MIT
Na smak mięsa wpływa wiele czynników. Kurczak, który przez całe swoje życie przebywał na małej przestrzeni będzie inaczej smakować niż ten, który może swobodnie biegać po podwórku. To samo dotyczy rodzaju paszy, którą był karmiony, stanu zdrowia, długości chowu, a także pochodzenia.

Wszystkie kurczaki są karmione paszami GMO - MIT
W środowisku dietetyków opinie na temat żywności modyfikowanej genetycznie i jej wpływu na organizm są różne. Spór ten będzie prawdopodobnie trwał i być może dopiero kolejne lata przyniosą jednoznaczną odpowiedź. Niezależnie od tego, producenci drobiu mają dostęp do różnego rodzaju składników karmy.

Mięso z kurczaka jest dobre dla chorych - PRAWDA
Rosół z kurczaka to chyba jeden z najbardziej popularnych w Polsce posiłków, który podaje się osobom chorym, przeziębionym, wymagającym regeneracji. Mięso z kurczaka ma szerokie zastosowanie w dietoterapii. Stosujemy go m.in. w przypadku chorób przewodu pokarmowego - żołądka, wątroby, jelit, chorób układu krążenia, otyłości, cukrzycy i wielu innych. Głównymi atutami mięsa z kurczaka jest lekkostrawność, niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy