Strona głównaZdrowieFosforany w żywności: dlaczego powinniśmy ich unikać?

Fosforany w żywności: dlaczego powinniśmy ich unikać?

Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego rodzaju wyroby wędliniarskie, które swoje pozorne walory zawdzięczają dużej ilości sztucznych dodatków i konserwantów. Fosforany, bo w dużej mierze o nich tu mowa, nie pozostają jednak obojętne dla naszego organizmu. Dlaczego powinniśmy unikać żywności, która posiada je w składzie?
Fosforany w żywności: dlaczego powinniśmy ich unikać? [© FomaA - Fotolia.com] Wędliny ulepszane fosforanami

Wysoko przetworzona żywność szereg substancji z oznaczeniem „E” to niestety częsty punkt w jadłospisie wielu osób, w tym również i dzieci. Fosforany to w ostatnich czasach nierzadki dodatek oferowanych na rynku produktów. Wykorzystywane są one w roli stabilizatorów, regulatorów kwasowości, emulgatorów, a także przeciwutleniaczy. Odpowiadają nie tylko za wydłużenie terminu przydatności do spożycia, ale również za wiązanie wody podczas obróbki termicznej, dzięki czemu znacznie zwiększają wagę ostateczną produktów. Szczególnie często spotkać je można więc w składzie wyrobów mięsnych. To za ich sprawą szynki i schaby wydają się być bardziej kruche i soczyste, a ich kolor zachęca smakowitą, różową barwą. Nie bez znaczenia pozostaje więc fakt, jak duża porcja mięsa wykorzystana została do produkcji wędlin. Przykładowo w dobrej jakości szynkach, pozbawionych sztucznych dodatków, do wytworzenia 1 kg gotowego produktu wykorzystuje się nie mniej niż 1,05 kg mięsa.

Zdrowiej bez fosforanów

Ulepszone sztucznymi konserwantami i przeciwutleniaczami wyroby wędliniarskie nie do końca oddają faktyczną jakość produktu. Niestety nienaturalny kolor i soczystość to nie tylko wygląd, ale i . Nadmierne spożywanie fosforanów, których nie brakuje w wysoko przetworzonej żywności, nie pozostaje obojętne dla kondycji naszego organizmu. Rozregulowanie gospodarki mineralnej i hormonalnej szybko odczuć możemy w postaci ogólnego zmęczenia i spadku formy. Długotrwałe skutki to natomiast otyłość, , problemy układu krążeniowego, osteoporoza, a nawet nowotwory układu pokarmowego. W przypadku dzieci nadmiar fosforanów w organizmie objawiać się może zwiększoną nadpobudliwością i trudnościami z koncentracją.

ZM Nove

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Pola Nadziei
  • EWST.pl
  • Oferty pracy