10-03-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Stres, pośpiech i nieprawidłowe odżywianie, to najwięksi wrogowie męskiej kondycji. Obchodzony dziś Dzień Mężczyzny stanowi doskonałą okazję do przypomnienia panom, że odpowiednia dieta i aktywność fizyczna przyczynią się zachowania zdrowia i kondycji.
„Niewielu mężczyzn wie, że to oni są najbardziej narażeni na choroby serca czy nadciśnienie wywołane nadwagą. Wynika to głównie z nieracjonalnego sposobu odżywiania się i ich wyczerpującego trybu życia. Mężczyźni mają większą niż kobiety skłonność do spożywania tłustych dań, jedzą mniej warzyw oraz owoców i piją więcej alkoholu. Są też słabiej niż kobiety zorientowani w kwestii diet i zdrowego odżywiania,” tłumaczy
Patrycja Kruza, doradca żywieniowy SetPoint.
Nadwaga i otyłość u mężczyzn to przede wszystkim zagrożenia dla:
serca– zwiększa się ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób układu krążenia, które w Polsce stanowią pierwszą przyczynę zgonów mężczyzn!
prostaty – otyli mężczyźni znacznie częściej zapadają na raka gruczołu krokowego niż szczupli - różnica ta sięga średnio 25 procent.
kręgosłupa i stawów– każdy dodatkowy kilogram to dodatkowe obciążenie układu kostno-stawowego. Konsekwencją są bolesne choroby zwyrodnieniowe stawów i kręgosłupa.
woreczka żółciowego- zwiększone ryzyko rozwoju kamicy żółciowej, która występuje aż 6 razy częściej u osób otyłych.
nerek - nadmierny przyrost masy ciała sprzyja niewydolności nerek.
Konsekwencje wynikające z życia w ciągłym pośpiechu są bezsporne. Możesz im jednak zapobiec nie tracąc cennego czasu na eksperymenty. Rozpocznij od zmiany nawyków żywieniowych. „Zapracowany mężczyzna powinien unikać jedzenia „na mieście” i starać się zaplanować lub przygotowywać posiłek samodzielnie. Jednak w restauracji też może przestrzegać zasad racjonalnego odżywiania. Powinien wybierać dania rybne lub mięsne najlepiej grillowane lub pieczone z dodatkiem warzyw. Musi unikać dań smażonych i panierowanych – sugeruje Patrycja Kruza. „Powinien także zrezygnować z przystawki i deseru a czekając na podanie posiłku, wypić wodę mineralną zamiast drinka czy napoju gazowanego. Najbardziej zdrowe i dietetyczne są dania kuchni japońskiej, bezpieczny jest również bar sałatkowy, ale ten bez majonezowych sosów. Apetyt na włoską kuchnię można zaspokoić połową porcji makaronu a resztę uzupełnić sałatką warzywną. Niestety typowo polska kuchnia jest ciężkostrawna i wysokokaloryczna,” radzi pani dietetyk
Oto kilka wskazówek pozwalających na zachowanie zdrowia:
Jedz regularnie, 4-5 razy dziennie, najlepiej, co 2-3 godziny, mniejsze objętościowo posiłki. W ten sposób przyspieszysz swój metabolizm, a organizm dostarczone pożywienie wykorzysta od razu na Twoje bieżące potrzeby energetyczne; idealnym niskokalorycznym posiłkiem będzie chuda ryba czy mięso – drób, cielęcina, wołowina z dodatkiem surówki.
Jedz warzywa i owoce - w każdym głównym daniu powinna znaleźć się porcja warzyw, natomiast pomiędzy posiłkami, w ramach przekąski, należy pamiętać o owocach. Warzywa i owoce są cennym i najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych. Inne niskokaloryczne przekąski, które powinny znaleźć się w twoim jadłospisie to: kefir, jogurt, soki warzywne i owocowe.
Pij minimum 1,5-2 litra płynów dziennie - głównie wody mineralnej oraz herbaty zielonej i owocowej; unikaj napojów gazowanych, dosładzanych oraz piwa – są kaloryczne i rozciągają ściany żołądka.
Jedz w domu; zrezygnuj z jedzenia na mieście, staraj się sam przygotowywać sobie posiłki, wówczas masz kontrolę nad tym, co jesz.
Nie zapominaj o ruchu. Warto być aktywnym!
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »
Przerost prostaty to choroba często występująca u mężczyzn w wieku dojrzałym. Problemy z prostatą dotyczą około połowy mężczyzn powyżej 50-go roku życia i ponad 70 procent panów, którzy ukończyli 60 lat. czytaj dalej »