01-11-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niedobory selenu nie tylko zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów, choroby wieńcowej, zaćmy czy AMD ale też znacznie zwiększają podatność organizmu na grypę. Aby uniknąć zachorowania w okresie jesienno-zimowym, należy spożyać produkty bogate w ten pierwiastek.
Grypa jest powszechnie znaną chorobą. Wywołują ją różne, ale często bardzo podobne do siebie wirusy. Choroba ta występuje na ogół porą zimową, kiedy organizm jest bardziej podatny na infekcje. Jeśli okoliczności rozwoju dla wirusa są sprzyjające, może osiągnąć nawet rozmiary trudnej do opanowania epidemii.
Grypa i przeziębienie mają bardzo podobne objawy. W przypadku jednej i drugiej choroby występują bóle gardła, kaszel oraz katar. Charakterystyczne dla grypy są jednak bardzo silne objawy w postaci gorączki, dreszczy, ogólnego osłabienia i osłabienia ruchomości stawów. W kolejnych etapach tej dolegliwości pojawiają się bóle gardła, głowy, brak apetytu i ogólnie złe samopoczucie. Ci, którzy dbają o zdrowie i dobrą kondycję dobrze wiedzą, że należy stanowczo wcześniej przygotować się do skutecznej walki z tą infekcją. Przede wszystkim powinno się zdrowo odżywiać i prowadzić aktywny tryb życia. Jeśli dieta będzie uboga w składniki mineralne i witaminy, należy je uzupełniać poprzez szeroko dostępne na rynku preparaty witaminowe z dodatkiem mikroelementów - beta karotenu, witaminy C, E, selenu i cynku.
Przy niedoborze selenu w diecie, funkcje obronne organizmu na infekcje zostają znacząco zaburzone. Potwierdzają to badania naukowców prowadzone na całym świecie - przy zbyt małej ilości tego mikroelementu w organizmie ludzkim, bądź zwierzęcym zwiększa się podatność na zakażenia.
Badania naukowe nad właściwościami selenu dowodzą również, że pełni on istotną role w zwalczaniu nowotworów. Selen jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem) i wraz z witaminami C i E zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów, choroby wieńcowej, zaćmy, udaru mózgu, zwyrodnienia plamki żółtej oraz schorzeń wywoływanych przez wolne rodniki. Niedobór selenu jest bardzo niebezpieczny, objawia się bowiem powiększeniem i niewydolnością serca, niedoczynnością tarczycy, powoduje większą podatność na działanie związków rakotwórczych.
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »
Zaćma, znana też jako katarakta polega na prowadzącym do zaburzeń w ostrości widzenia zmętnieniu soczewki oka. Należy do chorób związanych z wiekiem, choć na jej występowanie mają wpływ także inne czynniki (urazy, stosowane leki czy inne schorzenia). czytaj dalej »