01-07-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Drzewka oliwne, rosnące w krajach śródziemnomorskich, dają nam swój największy skarb - małe zielone owoce, z których powstaje ceniona we wszystkich kuchniach oliwa.
Oliwą najwyższej jakości jest oliwa extra virgin, czyli oliwa pochodząca z pierwszego tłoczenia owoców. Oliwki zbierane są z drzewek ręcznie, a następnie, w ciągu doby, tłoczone. To najzdrowszy ze znanych tłuszczów, który zawarty jest w miąższu owocu, a nie w jego pestce. Dzięki temu w łatwy sposób można uzyskać oliwę, która zawiera w sobie największą wartość odżywczą, a także smak i aromat.
O prozdrowotnych właściwościach oliwy z pierwszego tłoczenia świadczy duża liczba zawartych w niej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Także obecność witaminy E wpływa regenerująco na komórki skóry, zapobiegając procesowi jej starzenia i chorobom nowotworowym. Spożywając oliwę z oliwek jako dodatek do potraw obniżymy ciśnienie krwi i zmniejszymy ryzyko chorób serca.
Wykorzystanie oliwy z oliwek w kuchni jest niebywale szerokie. Przede wszystkim, stanowi ona podstawę każdego dania, w którym zastępuje wysokokaloryczny i niezdrowy tłuszcz. Tak więc mięsa i ryby smażone na oliwie z oliwek będą o wiele zdrowsze niż smażone bez jej użycia. Oliwa z oliwek to również dodatek do dań zimnych, np. sałatek.
Największą zaletą oliwy z oliwek jest to, że można ją wykorzystywać i spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w rozmaitych kompozycjach potraw. Mało kto wie, że może być ona także wykorzystana do wypieku ciast, jako substytut masła lub margaryny. Spożywając posiłki z zawartością 2-3 łyżek stołowych oliwy z oliwek dziennie, zapewnimy sobie zdrowie.
- W przypadku kuchni śródziemnomorskiej wiele potraw zyskuje swój aromat właśnie dzięki oliwie z oliwek - mówi szef kuchni wrocławskiej restauracji Il Gusto. - Polecam makaron Tagliatelle Gamberoni z oliwą extra virgin, krewetkami, pomidorami koktajlowymi, czosnkiem i natką pietruszki lub spaghetti Mediterania, gdzie oliwa łączy się z ostrą papryką. Propozycją il Gusto jest także spaghetti Gamberetti E Zucchine z cukinią i świeżymi krewetkami skropionymi świeżą oliwą.
Warto pamiętać, że aromatyczną oliwę z oliwek możemy sami skomponować, by później wykorzystać w naszej kuchni. Wystarczy nalać ok. 500 ml oliwy z pierwszego tłoczenia do szklanego wysokiego naczynia z wąską szyjką. Następnie, według uznania, możemy zatopić w oliwie wybrane przez nas zioła (np. rozmaryn, estragon etc.) oraz czosnek. Tak przygotowane naczynie szczelnie zatykamy korkiem i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, nie zapominając o mieszaniu płynu co dwa dni, tak aby nie powstał osad na dnie butelki. W ten sposób możemy wymyślać rozmaite rodzaje aromatycznych i świeżych mieszanek oliwy z ziołami i cieszyć się jej smakiem, kiedy będziemy skrapiać nią nasze potrawy.